Belföld

Nagyvonalú volt a minisztérium Lázár feleségének alapítványával

Azt írja a mai Népszava, hogy bemondásra adott 1,2 milliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Korábban Érkeztem alapítványnak. Az alapítvány úgy kapta meg a támogatást, hogy csak megbecsülte a szervezet a költségeket, a megvalósításban résztvevőket. Pedig az eredeti pályázati kiírásban konkrétan szerepelt, hogy a tervezett költségek alátámasztására árajánlatokat kell benyújtani és ennek a két másik pályázó, a Lázár-kötődésű alapítványhoz képest csak feleannyi támogatást elnyert civil szervezet eleget is tett.

Mint ismert, a Korábban Érkeztem alapítvány kurátora a kancelláriaminiszter felesége, ezért robban ki botrány, amikor az LMP-s Hadházy Ákos azzal állt elő, hogy gyanúsan túlárazott az alapítvány néhány költése.

A Népszava az Alapítványtól kapott levél alapján azt írja, pályázatra beadott költségbecslések úgy születtek, hogy ők előzetesen megbecsült szakértői óraszámmal, és 8-10 ezer forintos óradíjjal számoltak, ebből alakult ki egy keretösszeg, aminek felhasználásáról még csak most tárgyalnak a későbbi résztvevőkkel. Annyi biztos, hogy így végül nekik kétszer akkora összeg jött ki, mint a másik két civil szervezetnek, igaz, az ő megvalósíthatósági tanulmányaik rendkívül részletesek. Így azokban személyre – esetenként a várható szakértő megnevezésével – lebontva olvasható, hogy melyik szakértő, vagy cég lenne a közreműködő, mennyiért vállalja el a feladatot, de ugyanígy az eszközbeszerzéseknél konkrétan körbeírják az eszközök típusát, így az egyik mentorház esetében azt is felsorolják, hogy hová, mennyi kávéfőzőt vagy dohányzóasztalt kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik