Belföld

Föld alá vinnék a gödöllői HÉV-et

Új megállókat és rákoskeresztúri szárnyvonalat is terveznek.

A gödöllői HÉV öt megállóját új helyre költöztetnék, kicserélnék a síneket és a szerelvényeket is – írja a Magyar Idők a BKK honlapján olvasható fejlesztési terv nyomán. A legfontosabb újítás, hogy a vonal jelentős részét – Mátyásföldtől az Örs vezér térig – a föld alá költöztetnék, illetve egy rákoskeresztúri szárnyvonalat is építenének a Körvasúttól. Az Örs vezér téren a HÉV-et összekötnék a 2-es metróval.

A HÉV-megállók kiosztása még a hetvenes évek agglomerációs állapotát tükrözi, az érintett települések lakossága viszont 15 év alatt másfélszeresére nőtt. A tervek szerint megszüntetnék a Nagyicce, Sashalom, Mátyásföld repülőtér és Mátyásföld alsó megállókat, helyüket a Körvasút, Sashalom – Thököly út, Mátyásföld – Jókai utca, Mátyásföld – Imre utca megállók vennék át. A Rákosfalva megállót az Örs vezér térhez közelebb helyeznék.

Az új Örs vezér téri állomás a Kerepesi út közepére, a jelenlegi gyalogos-aluljáró alá kerülne. A járműállomány cseréje a metróval való összekötés miatt elkerülhetetlenné válik, hosszabb, babakocsi és kerékpár szállítására alkalmas szerelvények közlekednének.

Az uniós támogatással megvalósítandó projekt előkészítésére kiírt ötmilliárd forintos pályázatot a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. januárban nyerte el.

Fotó: MTVA bizományosi / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik