Belföld

Tesco: mint a rakéta, úgy pakolták ki az árut sztrájk előtt

Ismét a vecsési Tescóban jártunk, egyrészt a havi szokásos nagybevásárlás miatt, másrészt hogy tanúi legyünk, hogy mi történik szombaton, egy nappal a sztrájk meghirdetése, elindulása után – mert 10-kor szombaton újra sztrájkolni kezdtek a szakszervezetek. Pénteken délután is jártunk itt, arról a beszámolónkat emitt találják:

Hatalmas a káosz a Tesco-sztrájk miatt, sorra állnak le az áruházak
Ahol még nyitva vannak, ott sem igen találni eladót. Van ahol az igazgató állt be a pultba, utcai ruhában.

Kilenc előtt nem sokkal kevés vevő volt, és ami nagyon feltűnt: eszeveszett tempóban folyt az árufeltöltés. Közben néhány az órára vetett pillantást elcsíptünk, de egyébként gőzerővel pakolták ki az árut minden osztályon. Többen is megerősítették, lesz sztrájk, tíztől, de azt nem tudták, hányan vesznek benne részt, és hogy vajon nyitva marad-e az áruház.Az egyik pultos érdeklődésünkre halkan kifakadt:

Jó lenne, ha lenne eredménye, mert már annyit hazudtak nekünk.

A vevők is mintha sietősre vették volna a tempót, egy férfi oda is szólt a feleségének:

Siessünk, mert 10-től sztrájkolnak.

Kezdetben öt pénztár üzemelt, aztán hat, nem volt nagy sor. Háromnegyed tíz körül már csak négy zöld lámpa világított, és kezdtek dagadni a sorok. Aztán csak három, majd kettő, végül egy. Bezárnak-e? Még mindig nem lehetett tudni.

Ahogy háromnegyedkor sorra kerültünk, éppen telefonált a pénztáros a belső vonalon.

Most akkor azt mondod, hogy nem zárhatok be?

Ja, értem. Gondolom a szokásos zárást kell csinálni.

Akkor bezárok.

Ő már a sztrájkra készült, hogy tízre végezzen. Szólt is, hogy ne álljanak be a sorába. Ahogy mondta, ő nemigen bízik a sikerben.

Az emelést nem érezzük a havi fizetésben. Sokan elmentek, újakat nem vesznek fel, nem ritka, hogy a főnökség áll be dolgozni – ecsetelte a helyzetet. Sztrájkolni kell. Hátha mégis lesz eredménye – tette hozzá.

Tíz óra előtt 10 perccel már üres volt a csemegepult (áruk gondosan letakarva, mint tegnap), és a hentespultból is kipakoltak eddigre mindent. Most azonban kitett az áruház táblákat is, hogy sztrájk miatt nincs kiszolgálás, és hogy ajánlják az előre csomagolt árut.

Tesco-sztrájk Vecsés

Tíz óra előtt egy perccel már csak egyetlen pénztár lámpája világított zölden, de még négyben ment a blokkolás. Az egyikben már az utolsó vevőt szolgálták ki, amikor odapattant egy férfi, néhány termékkel. A dolgozók mondták, hogy zárva a kassza, sztrájk miatt. A pasi ránézett az órájára:

De hiszen még csak 9.59 van. Még nincs sztrájk. Engem még blokkoljanak.

És hiába mondta a pénztáros, hogy ő már bezárt, odatette az árut, elhúzta a zárat. Nevetés volt a válasz, aztán beblokkolták. A többi pénztáros azonban hiába kapcsolta le a lámpáját, a figyelmetlen vevők egymás után álltak be a sorukba, így aztán nem hogy fogyott volna, egyre nőtt a vevők száma. De nem volt semmi konfliktus – mindenkit kiszolgáltak.

Tesco-Sztrájk Vecsés – állnak be a sorba, hiába nem világít a pénztáros lámpája

Aztán tíz után újra felgyulladt még három kassza zöld lámpája – két tanuló és egy középkorú dolgozó állt be. Árut pakolni pedig tanulókat állítottak be a nem sztrájkoló vezetők. Szóval nem állt meg az élet. Húsz perccel tíz után tudott bezárni az utolsó sztrájkoló dolgozó, addigra fogyott el az ő sora. A vevők, bár kevesen, de továbbra is jöttek.

Az áruház területén lévő kisboltokban nem volt semmi szolidaritás, mind nyitva voltak, bár vevő nemigen volt náluk. A takarítók szintén dolgoztak, mert mint az egyik súrolóautomatát vezető mondta:

Csókolom, nekünk nem lehet megállni.

A kijáratnál lévő automaták viszont „sztrájkoltak”, a két bankomat, és a kávés is.

Tesco-sztrájk Vecsés – az automaták is “sztrájkoltak”.

A slusszpoén: az áruházat elhagyva vettük észre ezt a táblát:

Tesco-sztrájk Vecsés

Más áruházak húzhatnak belőle hasznot

Kiskunfélegyházán olvasónk reggel 8 órakor járt, és ő is azt tapasztalta, amit más vásárlók vagy kollégáink – ezért talán megkockáztatható, hogy ez országosan is így van. Kiskunfélegyházán alig volt autó a parkolóban – a beszámoló szerint általában háromszor ennyi gépkocsit szoktak látni ekkortájt ott.

Ennél háromszor ennyi autó szokott parkolni szombaton reggel 8 körül a kiskunfélegyházi Tesco parkolójában, mint amennyit olvasónk, Sz. E. fotózott 2017. szeptember 9-én, a szombaton 10-kor folytatódó sztrájk előtt két órával

Bent az áruházban is jóval kevesebb a vásárló természetesen, a sztrájk előtt két órával nem volt fennakadás, a dolgozók kicsit tanácstalanok voltak a tekintetben, hogy be kell-e zárni az egységet 10-kor, de azt mondták, az ottani alkalmazottak többsége csatlakozni fog a sztrájkhoz.

Budapest agglomerációjában, a fővárosból keletre pár kilométerre fekvő Gyömrőn egy Tesco Expressz van, az nyitva volt 10 óra után is, alig pár vásárlóról számolt be egyik olvasónk. Volt árufeltöltő is, de diákmunkást is láttak.

A Tesco-t érintő sztrájkból más áruházak tudtak hasznot húzni. Kollégánk a fővárosban a Damjanich utcai Sparban hosszú sort látott a kasszánál, miközben a nem messze levő egyik Tescoban, a Bajza utcánál alig voltak vásárlók.

Szombat délelőtti pillanatkép egy fővárosi Sparról, nem messze egy Tesco-üzlettől. Emiatt hosszú sor a pénztárnál. Fotó: 24.hu

Vecsésen a Lidlbe néztünk még be: ott hatalmas tömeg volt. A pénztáros azt mondta, náluk elképzelhetetlen, hogy sztrájk legyen.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az elnöke a 24.hu érdeklődésére eredményesnek, sikeresnek mondta a pénteken indult sztrájkot, mert viszonylag sok dolgozó vett benne részt. Hétfőn délelőttre tűzték ki a következő tárgyalást a Tesco vezetésével.

A Tesco utolsó ajánlatáról, a sztrájkkövetelésekről itt olvashat:

Még 20 ezer forinttal megtoldhatja a béreket a Tesco, de csak jövőre
Ebben az évben már nem lesz béremelés. Októberben vagy novemberben dönthetnek, hogy januárjától megadják-e a bruttó 196 ezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik