Belföld

Több tanár felmondott, osztályokat vontak össze – rázósan indul a tanév a Budaiban

Gyászos a hangulat, erőteljesen küzdünk

– így foglalta össze a 24.hu-nak a Budai Nagy Antal Gimnáziumban kialakult helyzetet az iskola szülői választmányának elnöke.

A középiskolában két évvel ezelőtt botrányos körülmények között nevezték ki a jelenlegi igazgatót, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát. 2015 nyarán dőlt el, hogy ő veszi át az addigi közkedvelt vezető helyét, akitől a tanárok, a szülők és a diákok sem akartak megválni. Kiderült, hogy Manolovitsné az akkori köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit évfolyamtársa volt az egyetemen, sőt az is, hogy egy vidéki általános iskola igazgatójának és az ő pályázat között feltűnő egyezések vannak. A plágiumvádat tagadta.

A kedélyek azóta sem csillapodnak a gimnázium körül. A pénteki tanévnyitó előtt is kaotikus képet festett le a 24.hu-nak a szülők képviselője.

Az új igazgató kinevezése óta kilenc tanár távozott az iskolából, közülük öten az előző tanév végén mondtak fel – állítja. Az ötből egy nyugdíjas korba lépett, de maradhatott volna még az iskolában – csak nem szeretett volna.

Az új igazgató előtt soha nem volt ekkora a fluktuáció a gimnáziumban

– mondja a szülők választmányának elnöke. Manolovitsné Erdőközi Orsolya igazgatónő a kilenc tanár mellett (akik közül négyen egy évet, vagy annál is kevesebbet tanítottak az iskolában) „elfogyasztott” öt, általa felvett iskolatitkárt és egy igazgatóhelyettest is a két év alatt.

A legnagyobb probléma az, hogy a tavaly felmondott tanárok helyét a nyári szünetben nem, csak augusztus 25-én, kevesebb mint egy héttel a tanévnyitó előtt hirdették meg. A távozók között van olyan kémia-biológia tanár, akit annyira szerettek a diákok, hogy sokan miatta vették fel a biológia fakultációt. Mivel természettudományt oktató pedagógusból országos hiány van, nem lesz könnyű találni valakit a helyére az első tanítási napra a Budai Nagy Antal Gimnáziumba, ahonnan távozott az a matektanár is, aki végzősök fakultációját vitte volna.

„A Budaiban megtörtént, amitől Ti még csak féltek!” - a szülők szerint intő példa a történetük
A Budai Nagy Antal Gimnázium múltjáról, és "elborzasztó jelenéről" írt a szülői szervezet.

E-mailben kapták a hírt

A szülői választmány vezetője egy másik problémát is felvetett a 24.hu-nak. A tanév végén felvetődött két osztály összevonása, mivel az egyik létszáma a kritikus szint alá csökkent. Mivel a szóban forgó osztályok közül az egyik reál, a másik humán szakos, ennek megfelelő óraszámban tanulták a tantárgyakat, az összevonásuk nehézkes volna. A szülők kérték az igazgatót, hogy vegyen részt az érintett osztályok szülői értekezletén, de ő visszautasította a meghívást.

Akkor azonban még azt mondta a szülőknek és a tanároknak, hogy a két osztályt nem vonják össze. Aztán most hétfőn kapták a hidegzuhanyt a szülők: e-mailben értesítette őket az igazgató, hogy szeptembertől mégis lesz összevonás, ami után 35 fősre duzzad az osztálylétszám. Úgy tudjuk, emiatt három diákot ki is vesznek a szülők az iskolából.

Gond van az e-naplóval is, ami szerverhiba miatt teljesen leállt. És nincsen még órarend sem, a tanárok egyelőre nem tudják, milyen órákat tartanak majd hétfőn.

Kérdéseinkkel megkerestük a gimnáziumot és a Klebelsberg Központot is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Utóbbi egyébként csütörtök délután kiadott egy közleményt, amelyben azt írják: zavartalanul indul a 2017/2018-as tanév az állami fenntartású intézményekben, egy-két kivételtől eltekintve mindenhol birtokba vehetik a felújítási és karbantartási munkákat követően a teljes iskolaépületet a diákok.

Azokon a helyeken, ahol a tulajdonos önkormányzat által végzett beruházások még nem fejeződtek be, a tankerületi központok mindenhol megszervezik, hogy a diákok zavartalanul tanulhassanak, és minél hamarabb birtokba vehessék a teljes iskolaépületet.

A közlemény kitér arra is, hogy a 2017/2018-as tanév biztonságos lebonyolításához szükséges forrás a fenntartók rendelkezésére áll.

A tankerületi központok, együttműködve a helyi önkormányzatokkal, minden felmerülő problémára azonnal megkeresik a lehető legjobb megoldást. A Klebelsberg Központ hisz abban, hogy a célt, a minőségi oktatás megteremtését, csak minden érdekelt közös erőfeszítésével érhetjük el, ezért mindenkire partnerként tekint, aki az oktatás ügyéért tenni akar.

 

Update: reagált a KK

Péntek délután megérkezett a Klebelsberg Központ válasza a 24.hu-hoz:

“A Budai Nagy Antal Gimnázium tanárai közül az elmúlt tanév végével egy tanár jogviszonya közös megegyezéssel szűnt meg.A pedagógusok sok esetben a nyár folyamán döntenek munkahelyváltási szándékukról, ami megnehezíti a munkáltató előkészülését a megüresedett álláshely pótlására.Az említett iskolában két tanár 2017. augusztusában végleges áthelyezéssel ment el az iskolából, az ő álláshelyeikre csak az áthelyezési megállapodások augusztusi megérkezését követően lehetett pályázatot kiírni. Az eddig beérkezett pályázatok száma és a pályázatok tartalma alapján látszik, hogy mindegyik pedagógus álláshelyre kiírt pályázat várhatóan eredményes lesz.A Dél-Budai Tankerületi Központ mindent megtesz azért, hogy a tanévkezdés és a gimnázium szakos ellátása minden körülmények között biztosított legyen.”

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik