Belföld

Ötmilliós havi fizetés mellé is kaptak kedvezményes hitelt Matolcsy bankjában

Két MNB-alelnök is kap nagyon olcsó hitelt a jegybanktól, és a havi 4,95 millió forintos bruttó bért felmarkoló ügyvezető igazgató is hozzájut a kedvező munkáltatói kölcsönhöz. Amíg az átlagember 8 százalékos thm-re kap személyi kölcsönt egy kereskedelmi banktól, addig az MNB-ben 1,9 százalékos kamatra osztják ezt a fajta hitelt.

Rendkívül olcsón juthatnak többféle hitelhez is a Matolcsy György vezette jegybank a piaci átlaghoz képest is jócskán megfizetett dolgozói munkahelyüktől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott az MNB.

Az már ismert volt, hogy a lakáscélú, kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel jól lehet járni. Matolcsy barátnőjét, Vajda Zitát is lakáshoz segítette a jegybank; Vajda 32,3 millió forintos hitelt kapott, ezzel pedig lapunk becslése szerint összesen nagyjából másfél millió forintot nyer az MNB-től amúgy tavaly távozó, de a jegybanki alapítványoknál posztot kapó nő. Az viszont csak a mostani adatigénylésünkre küldött válaszokból és a megkért szabályzatokból világlik ki, hogy a lakáscélú hitel mellett az MNB dolgozói személyi kölcsönt is igényelhetnek. Mégpedig nagyon olcsót.

Kamata ugyanis a jegybanki alapkamat plusz 1 százalék, vagyis most 1,9 százalék. Mennyiért kaphat személyi kölcsönt egy hasonlóan jól kereső, de nem az MNB-nél dolgozó személy, aki kereskedelmi banktól szeretne ilyen hitelhez jutni? A mostani ajánlatok között nem találtunk 7 százalékos thm alattit, jellemzően 8-9 százalékos thm mellett lehet személyi kölcsönt felvenni.

Háromfajta hitel

  • Fő szabály szerint kedvezményes kamatozású lakáscélú hitelből egy lehet az MNB-alkalmazottnak, de ha a kölcsöncéllal érintett ingatlan ugyanaz, mint amit a meglevő lakáskölcsön céljaként megjelölt az illető, akkor kaphat még ilyen hitelt. Idén bővítették ennek a hitelnek a felhasználási körét, már telekre is fel lehet venni a kölcsönt. Egyébként legfeljebb 10 évre lehet megkapni, az összegre fix felső határ nincs, az függ a dolgozó keresetétől, a háztartásában egy főre eső jövedelemtől, a futamidő hosszától, és az önrésztől.
  • Kaphat a jegybanki dolgozó áthidaló hitelt is: legfeljebb egy évre, kamata megegyezik a lakáscélú hitelével, azaz a jegybanki alapkamattal. Ezt is fel lehet venni telekvásárlásra.
  • Személyi hitel: maximum ötéves futamidejű, legfeljebb 5 millió forintos kölcsön, kamata a jegybanki alapkamatot 1 százalékponttal haladja meg. Az MNB-alkalmazott egyidejűleg egy személyi kölcsönnel és több, lakáscélú hitellel is rendelkezhet.

Ez a brutális különbség a törlesztőrészletekben is megmutatkozik. Az átlagemberhez képest havonta durván 13-14 ezer forinttal kisebb törlesztőrészletet kell fizetnie annak a jegybanki dolgozónak, aki felvette a hatályos szabályzat szerinti maximumot, azaz 5 millió forintot ötéves futamidőre a munkahelyétől. (A kereskedelmi bankoktól igényelhető személyi kölcsönt is ilyen paraméterekkel számoltuk.)

Ám tavaly, sőt, 2015 augusztusától akár 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is adott ilyen méltányos feltételek mellett a Matolcsy-féle intézmény az alkalmazottainak (csak idén január 1-jétől felezte meg a hitelösszeg plafonját). Aki akkoriban kapott maximális összeget ebből a hitelfajtából az MNB-től, az legalább havi 30 ezer forintot nyer vele. Ez egy alsó becslés, mert egy-két éve még a mostaninál is drágábbak voltak a piaci személyi kölcsönök.

A jegybanki válaszok más érdekességet is rejtenek. Mégpedig azt, hogy nem csak Matolcsy barátnőjével volt nagylelkű a jegybank, amikor kedvezményes lakáscélú hitelhez juttatta (annak kamata a jegybanki alapkamattal egyezik meg).

Van két alelnök is, akik ugyancsak igényeltek és kaptak is a méltányos munkáltatói kölcsönből, majd ennek a segítségével lakást vásároltak.

A jegybanki válasz nem tér ki rá, hogy kik ők (vélhetően banktitok és a személyiségi jogok miatt), de jelen időben írnak az alelnökökről, azaz nem volt alelnököket említenek. Jelenleg három MNB-alelnök van: Gerhardt Ferenc, Nagy Márton és Windisch László. Az a két vezető, aki közülük részesült a rendkívül alacsony kamatozású munkáltatói kölcsönből, együtt összesen 48 millió forintot kapott.

A miheztartás végett: az alelnökök bére fejenként havi bruttó 4,5 millió forint. Ehhez a fizetéshez járul tehát a kedvezményes kölcsön.

Ugyanakkor legalább az egyiküknél, de lehet, hogy mindkettejüknél, nagyobb összegű kölcsönhöz jutott a 32,3 milliós hitellel megtámogatott Vajda Zita. Ha az egyik alelnök például 20 milliós kölcsönt igényelt, a másik meg 28 milliósat, akkor Vajda mindkettőjüket előzi.

Van egy ügyvezető igazgató is, aki részesült kedvezményes munkáltatói kölcsönben, méghozzá több tíz millió forintos összegűben – ezt a jegybank Spät Juditnak, az Együtt elnökségi tagjának a kérdésére árulta el. A nevét szintén nem közölték. Ügyvezető igazgatóból öt van, és ők fejenként havi bruttó 4,95 millió forintot keresnek alapbérként.

Az Együtt megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a jegybankban dolgozó felesége vagy az ugyanoda az idén felvett lánya kap-e kedvezményes hitelt az MNB-től, de a legfőbb ügyész megkerülte az érdemi válaszadást.

Az MNB lapunknak írt válaszában ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Matolcsy György nem rendelkezik munkáltatói kölcsönnel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik