Belföld

Ötmilliós havi fizetés mellé is kaptak kedvezményes hitelt Matolcsy bankjában

Két MNB-alelnök is kap nagyon olcsó hitelt a jegybanktól, és a havi 4,95 millió forintos bruttó bért felmarkoló ügyvezető igazgató is hozzájut a kedvező munkáltatói kölcsönhöz. Amíg az átlagember 8 százalékos thm-re kap személyi kölcsönt egy kereskedelmi banktól, addig az MNB-ben 1,9 százalékos kamatra osztják ezt a fajta hitelt.

Rendkívül olcsón juthatnak többféle hitelhez is a Matolcsy György vezette jegybank a piaci átlaghoz képest is jócskán megfizetett dolgozói munkahelyüktől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott az MNB.

Az már ismert volt, hogy a lakáscélú, kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel jól lehet járni. Matolcsy barátnőjét, Vajda Zitát is lakáshoz segítette a jegybank; Vajda 32,3 millió forintos hitelt kapott, ezzel pedig lapunk becslése szerint összesen nagyjából másfél millió forintot nyer az MNB-től amúgy tavaly távozó, de a jegybanki alapítványoknál posztot kapó nő. Az viszont csak a mostani adatigénylésünkre küldött válaszokból és a megkért szabályzatokból világlik ki, hogy a lakáscélú hitel mellett az MNB dolgozói személyi kölcsönt is igényelhetnek. Mégpedig nagyon olcsót.

Kamata ugyanis a jegybanki alapkamat plusz 1 százalék, vagyis most 1,9 százalék. Mennyiért kaphat személyi kölcsönt egy hasonlóan jól kereső, de nem az MNB-nél dolgozó személy, aki kereskedelmi banktól szeretne ilyen hitelhez jutni? A mostani ajánlatok között nem találtunk 7 százalékos thm alattit, jellemzően 8-9 százalékos thm mellett lehet személyi kölcsönt felvenni.

Háromfajta hitel

  • Fő szabály szerint kedvezményes kamatozású lakáscélú hitelből egy lehet az MNB-alkalmazottnak, de ha a kölcsöncéllal érintett ingatlan ugyanaz, mint amit a meglevő lakáskölcsön céljaként megjelölt az illető, akkor kaphat még ilyen hitelt. Idén bővítették ennek a hitelnek a felhasználási körét, már telekre is fel lehet venni a kölcsönt. Egyébként legfeljebb 10 évre lehet megkapni, az összegre fix felső határ nincs, az függ a dolgozó keresetétől, a háztartásában egy főre eső jövedelemtől, a futamidő hosszától, és az önrésztől.
  • Kaphat a jegybanki dolgozó áthidaló hitelt is: legfeljebb egy évre, kamata megegyezik a lakáscélú hitelével, azaz a jegybanki alapkamattal. Ezt is fel lehet venni telekvásárlásra.
  • Személyi hitel: maximum ötéves futamidejű, legfeljebb 5 millió forintos kölcsön, kamata a jegybanki alapkamatot 1 százalékponttal haladja meg. Az MNB-alkalmazott egyidejűleg egy személyi kölcsönnel és több, lakáscélú hitellel is rendelkezhet.

Ez a brutális különbség a törlesztőrészletekben is megmutatkozik. Az átlagemberhez képest havonta durván 13-14 ezer forinttal kisebb törlesztőrészletet kell fizetnie annak a jegybanki dolgozónak, aki felvette a hatályos szabályzat szerinti maximumot, azaz 5 millió forintot ötéves futamidőre a munkahelyétől. (A kereskedelmi bankoktól igényelhető személyi kölcsönt is ilyen paraméterekkel számoltuk.)

Ám tavaly, sőt, 2015 augusztusától akár 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is adott ilyen méltányos feltételek mellett a Matolcsy-féle intézmény az alkalmazottainak (csak idén január 1-jétől felezte meg a hitelösszeg plafonját). Aki akkoriban kapott maximális összeget ebből a hitelfajtából az MNB-től, az legalább havi 30 ezer forintot nyer vele. Ez egy alsó becslés, mert egy-két éve még a mostaninál is drágábbak voltak a piaci személyi kölcsönök.

A jegybanki válaszok más érdekességet is rejtenek. Mégpedig azt, hogy nem csak Matolcsy barátnőjével volt nagylelkű a jegybank, amikor kedvezményes lakáscélú hitelhez juttatta (annak kamata a jegybanki alapkamattal egyezik meg).

Van két alelnök is, akik ugyancsak igényeltek és kaptak is a méltányos munkáltatói kölcsönből, majd ennek a segítségével lakást vásároltak.

A jegybanki válasz nem tér ki rá, hogy kik ők (vélhetően banktitok és a személyiségi jogok miatt), de jelen időben írnak az alelnökökről, azaz nem volt alelnököket említenek. Jelenleg három MNB-alelnök van: Gerhardt Ferenc, Nagy Márton és Windisch László. Az a két vezető, aki közülük részesült a rendkívül alacsony kamatozású munkáltatói kölcsönből, együtt összesen 48 millió forintot kapott.

A miheztartás végett: az alelnökök bére fejenként havi bruttó 4,5 millió forint. Ehhez a fizetéshez járul tehát a kedvezményes kölcsön.

Ugyanakkor legalább az egyiküknél, de lehet, hogy mindkettejüknél, nagyobb összegű kölcsönhöz jutott a 32,3 milliós hitellel megtámogatott Vajda Zita. Ha az egyik alelnök például 20 milliós kölcsönt igényelt, a másik meg 28 milliósat, akkor Vajda mindkettőjüket előzi.

Van egy ügyvezető igazgató is, aki részesült kedvezményes munkáltatói kölcsönben, méghozzá több tíz millió forintos összegűben – ezt a jegybank Spät Juditnak, az Együtt elnökségi tagjának a kérdésére árulta el. A nevét szintén nem közölték. Ügyvezető igazgatóból öt van, és ők fejenként havi bruttó 4,95 millió forintot keresnek alapbérként.

Az Együtt megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a jegybankban dolgozó felesége vagy az ugyanoda az idén felvett lánya kap-e kedvezményes hitelt az MNB-től, de a legfőbb ügyész megkerülte az érdemi válaszadást.

Az MNB lapunknak írt válaszában ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Matolcsy György nem rendelkezik munkáltatói kölcsönnel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.