Belföld

Ölhetett volna a robbanóanyag, amit S. Ábel készített

Júliusban döntötte el a gyanú szerint S. Ábel,  hogy robbanószert fog készíteni. Be is szerezte a hozzávalókat, majd folyamatosan kísérletezett, és hónap végére pedig

el is készített egy olyan anyagot, amely megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható. Az eddigi adatok szerint a szer alkalmas arra, hogy öljön, robbanás esetén három-öt méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket.  Ilyen esetben ráadásul a detonáció közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló úgynevezett másodlagos repeszek közvetetten szintén életveszélyesek lehetnek, hiszen halált okozó sérüléseket is okozhatnak. A fiatalember egyébként az előállított anyagot kiöntötte egy erdős területen – tudtuk meg a Fővárosi Törvényszéktől.

A bíróság megállapítása szerint a fiatalember cselekménye alkalmas robbanóanyaggal visszaélés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására.

A megalapozott gyanút a helyszíni szemlékről készült jegyzőkönyvek, a tanúvallomások, az igazságügyi vegyészszakértői vélemény, az igazságügyi tűzszerészszakértői vélemény, a házkutatásról készült jegyzőkönyv, a titkos adatszerzés és egyéb adatszerző tevékenység során beszerzett adatok támasztják alá.

S. Ábel – mint azt írtuk – hétfőn előzetes letartóztatásba került. A bíróság indoklásában rögzítette, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Jelen eljárás egyébként rablás előkészülete miatt indult ellene, mert korábban beszerzett egy lőfegyvernek ugyan nem minősülő, de az emberi élt kioltására alkalmas, működőképes, muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség még július elején lefoglalt a gyanúsítottól.
Titkos adatszerzés útján derült fény arra, hogy  egy barátjával arról folytatott eszmecserét, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, de a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz akarta használni az anyagot vagy véletlenszerűen kiválasztott emberekkel szemben.A Fővárosi Főügyészség egyébként részben szökés és elrejtőzés, részben pedig a megkísérelt vagy előkészített bűncselekmény véghezvitelének, illetve bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását, míg a védő úgy a megalapozott gyanút, mint az előzetes letartóztatás okainak meglétét vitatta.

A védő többek között arra hivatkozva indítványozta enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását, hogy védence az egyébként is elenyésző mennyiségű robbanószert kiöntötte, valamint az ellene súlyosabb cselekmények miatt indult eljárások elől sem szökött meg.A bíróság mind az ügyészi, mind pedig a védői indítványt részben megalapozottnak találta.

A védelem  indítványát, miszerint hiányzik a megalapozott gyanú, a bíróság azért utasította el, mert a Büntető Törvénykönyv vonatkozó pontja szerint az, aki robbanóanyagot, robbanószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül készít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy tartásukra nem jogosult személynek átad, megvalósítja a robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés bűntettét. A bíróság megállapítása szerint kétség nem fér ahhoz, hogy a megalapozott gyanú szerinti cselekmény megfelel a robbanóanyag elkészítésének.

A bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés alkalmazásának különös okai közül a megkísérelt vagy előkészített bűncselekmény véghezvitelének, illetve a bűnismétlésnek a veszélye állapítható meg.

A döntéssel szemben az ügyészség, valamint a gyanúsított és védője is fellebbezett.

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrök péntek délután vitték be S. Ábelt, egész pontosan a TEK csapott le rá a XI. kerületi Bogdánfy úton. Már akkor úgy értesültünk, hogy tűzszerészeket küldtek a lakásához. A BRFK csak annyit árult el késő este, hogy a fiatalembert rablás előkészületével gyanúsítják, ami ellen panasszal élt.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik