Belföld

Robbantásra készülhetett S. Ábel

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 07. 31. 12:27

Előzetes letartóztatásba került S. Ábel. A legszigorúbb kényszerintézkedés elrendeléséről hétfő délelőtt döntöttek a bűnismétlés veszélyére hivatkozva – tudtuk meg Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

A gyanúsított és védője fellebbezett, illetve az ügyész is, utóbbi amiatt, állapítsák meg – a bűnismétlés veszélyén túl – a szökés és elrejtőzés veszélyét.

A rendőrég pénteken arról tájékoztatott, hogy S. Ábelt rablás előkészületével gyanúsítják. Hogy pontosan miféle bűncselekmény elkövetését tervezhette, azóta sem közölték.

Úgy tudjuk, az eddigi információk szerint S. Ábel robbantásra készülhetett, és robbanóanyaggal való visszaélés miatt is felelnie kell. Információink szerint a lakásán találtak olyan anyagot, amely erre alkalmas lehet.

Budapest, 2015. június 23.
S. Ábel az ellene kétrendbeli emberölés elõkészülete, testi sértés és garázdaság miatt indult büntetõperén, a budapesti Kúrián 2015. június 23-án. A Kúria felsõfokú ítéletében két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta S. Ábelt, aki a vád szerint lövöldözni akart az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrök péntek délután vitték be S. Ábelt, egész pontosan a TEK csapott le rá a XI. kerületi Bogdánfy úton. A BRFK csak annyit árult el késő este, hogy a fiatalembert rablás előkészületével gyanúsítják, ami ellen panasszal élt.

Információnk szerint bűnügyi technikusokat és tűzszerészeket is küldtek a budai lakáshoz, de a rendőrség ennek kapcsán sem közölt semmit megkeresésünkre.

Budapest, 2017. július 28. Rendõrök kísérik az elfogott S. Ábelt a XI. kerületben 2017. július 28-án. A férfi onnan ismert, hogy 2013 augusztusában lövöldözött a Móricz Zsigmond körtéren egy gyorsétteremben, tettéért akkor elítélték. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Mint ismert, S. Ábel 2015. április lőfegyverrel visszaélésben és fegyveresen elkövetett garázdaságban mondták ki bűnösnek, miután a vád szerint többször belelőtt egy gyorsétterem mennyezetébe a Móricz Zsigmond körtéren még 2013-ban. Öt év börtönt kapott, de nem fogadta el a döntést, így került az ügy a Fővárosi Törvényszékre, ahol idén márciusban négy és fél évvel sújtották, de még nem vonult be.

Egy héttel az ítélethirdetés előtt arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy nem ő látszik a felvételeken, amelyek szerinte rossz minőségűek, és közölte: ha nem kap felmentő ítéletet, az Alkotmánybírósághoz fordul. Kikelt magából, nem tetszett neki, hogy újságírók is jelen vannak a tárgyalásán, ennek többször hangot is adott. Szerinte épp a sajtó miatt fog súlyosabb büntetést kapni, és azért kapott korábban is azt.

A neve azonban nem a fenti lövöldözés kapcsán vált ismertté. 2010 februárjában fogták el először, mert felmerült a gyanú, hogy gyilkosságra készül. A vádiratban az állt, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója részletes tervet dolgozott ki: először is belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén pedig legálisan megvásárolt egy fegyvert, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpontban legalább huszonkét embert megöljön – minden egyes addigi életévéért egy-egy embert. A rendőrségen először még részletes beismerő vallomást tett, később azonban már tagadta bűnösségét. Hosszú időt töltött előzetes letartóztatásban, illetve az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A korábban készült szakvélemények megállapították, hogy csak korlátozottan beszámítható.

Ebben az ügyben 2015. végén fordulat történt, az Alkotmánybíróság ugyanis részben igazat adott neki és megsemmisítette a Kúria 2015. júniusi ítéletét, amelyben a volt ELTE-s joghallgatót jogerősen – egyebek mellett – emberölés előkészülete miatt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kihirdetett AB-határozat a Kúria ítéletét alkotmánysértőnek találta, mert annak meghozatalában olyan bíró is részt vett, aki a büntetőeljárás nyomozati szakaszában is hozott egy döntést: ezzel sérült S. Ábel alkotmányos joga a tisztességes bírósági eljáráshoz.

Így abban az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2014-es ítélete a jogerős – akkor a 21 hónapot előzetesben töltő S. Ábel 50 nap közmunkát kapott, mivel úgy ítélték meg, hogy nem akart embert ölni, ezért csak közveszély okozásában találták bűnösnek. A hosszúra nyúlt előzetes börtönbüntetés miatt kártérítés is megilleti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.