Belföld

Eltanácsolják az iskolákból a politikai komisszárokat

A PDSZ szerint az új igazgatók botrányos kinevezése jogszerű, de tisztességtelen, cinikus és arcátlan.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét nem lepte meg az újabb botrányok sorozata, mert a Fidesz már 2010-ben jelezte, hogy az oktatás kérdését nem szakmai, hanem politikai alapon akarja kezelni.

A választott utat „fémjelzik” a köznevelési törvénnyel kezdődő folyamat állomásai. A pedagógus szakma, a szülők, a diákok folyamatos tiltakozása ellenére oly módon alakították át az oktatás egész rendszerét, mely egyértelműen a politika szolgálólányává tette az iskolát, s annak minden szereplőjét.

Jó példája ennek a hetek óta zajló igazgató-megbízások botrányos sorozata.

Mendrey László számtalan helyről kap felháborodott jelzéseket arról, hogy

indoklás nélkül utasítanak el nagy többséggel támogatott pályázókat, s helyeznek az iskolák élére olyan – számukra megbízható – „kádereket”, akik pályázatát a véleményalkotásra jogosultak – szakmai megállapításokkal alátámasztva – elutasítottak.

A PDSZ elnöke szerint az eljárás jogszerű, hiszen nincs olyan jogszabály, mely előírná az indoklási kötelezettséget.

Attól azonban, hogy jogszerű, még nem tisztességes, viszont cinikus, arcátlanul az. A politikai komisszárok ideje lejárt. S ezen nem változtat napjaink gyakorlata sem.

Jönnek az új igazgatók, mennek a diákok
A "szakszerű, jogszerű és politikamentes" döntések sokaknak a pártállami időket idézik.

Nekik nincs helyük az iskolákban, ezért a PDSZ felszólítja a döntésre jogosultakat, hogy hagyjanak fel ezzel – a tantestületek, szülők, diákok, sok esetben települések életét felbolydító – gyakorlattal! Fogadják el, a szakmai testületek véleményét, nevezzék ki azt a jelöltet, akit a többség támogat, vagy ha nem, akkor vegyék a fáradtságot – a bátorságot! – hogy indokoljanak. Tételes szakmai érvek alapján. Nemcsak azért, mert így tisztességes, etikus, hanem azért is, mert így tudnak használni az iskolának, a közösségnek, az országnak.

Hiszen erre szerződtek. Vagy valamit rosszul tudunk?

Tette fel a kérdést Mendrey. Az utóbbi időben elszaporodó iskolaigazgató-cserék miatt a Nemzeti Pedagógus Kar előzőleg szintén azt javasolja, ezentúl a kinevezésnél a Klebelsberg Központ indokoljon is.

Valami indok azért kellene egy iskolaigazgató kinevezéséhez
Így véget lehetne vetni a találgatásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik