Belföld

Eltanácsolják az iskolákból a politikai komisszárokat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 26. 15:36

A PDSZ szerint az új igazgatók botrányos kinevezése jogszerű, de tisztességtelen, cinikus és arcátlan.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét nem lepte meg az újabb botrányok sorozata, mert a Fidesz már 2010-ben jelezte, hogy az oktatás kérdését nem szakmai, hanem politikai alapon akarja kezelni.

A választott utat „fémjelzik” a köznevelési törvénnyel kezdődő folyamat állomásai. A pedagógus szakma, a szülők, a diákok folyamatos tiltakozása ellenére oly módon alakították át az oktatás egész rendszerét, mely egyértelműen a politika szolgálólányává tette az iskolát, s annak minden szereplőjét.

Jó példája ennek a hetek óta zajló igazgató-megbízások botrányos sorozata.

Mendrey László számtalan helyről kap felháborodott jelzéseket arról, hogy

indoklás nélkül utasítanak el nagy többséggel támogatott pályázókat, s helyeznek az iskolák élére olyan – számukra megbízható – „kádereket”, akik pályázatát a véleményalkotásra jogosultak – szakmai megállapításokkal alátámasztva – elutasítottak.

A PDSZ elnöke szerint az eljárás jogszerű, hiszen nincs olyan jogszabály, mely előírná az indoklási kötelezettséget.

Attól azonban, hogy jogszerű, még nem tisztességes, viszont cinikus, arcátlanul az. A politikai komisszárok ideje lejárt. S ezen nem változtat napjaink gyakorlata sem.

Budapest, 2017. május 5.
Egy diák segít a díszítésben az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákjainak ballagása előtt a fővárosi oktatási intézményben 2017. május 5-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Jönnek az új igazgatók, mennek a diákok
A "szakszerű, jogszerű és politikamentes" döntések sokaknak a pártállami időket idézik.

Nekik nincs helyük az iskolákban, ezért a PDSZ felszólítja a döntésre jogosultakat, hogy hagyjanak fel ezzel – a tantestületek, szülők, diákok, sok esetben települések életét felbolydító – gyakorlattal! Fogadják el, a szakmai testületek véleményét, nevezzék ki azt a jelöltet, akit a többség támogat, vagy ha nem, akkor vegyék a fáradtságot – a bátorságot! – hogy indokoljanak. Tételes szakmai érvek alapján. Nemcsak azért, mert így tisztességes, etikus, hanem azért is, mert így tudnak használni az iskolának, a közösségnek, az országnak.

Hiszen erre szerződtek. Vagy valamit rosszul tudunk?

Tette fel a kérdést Mendrey. Az utóbbi időben elszaporodó iskolaigazgató-cserék miatt a Nemzeti Pedagógus Kar előzőleg szintén azt javasolja, ezentúl a kinevezésnél a Klebelsberg Központ indokoljon is.

Valami indok azért kellene egy iskolaigazgató kinevezéséhez
Így véget lehetne vetni a találgatásoknak.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.