Belföld

Lúgos támadás – nyomozna az ügyészség az aljas levél miatt, de egyelőre nem tud

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 06. 28. 09:36

Törvényi akadály miatt el kellett utasítania a feljelentést az ügyészségnek a levél kapcsán, amelyet B. Krisztián, a lúgos támadással vádolt orvos ügyvédje csatolt a Kúria előtti eljárásban. A  büntető törvény rendelkezése szerint ugyanis  hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették – vagyis az alapügy – nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság.

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek ezért a hamis tanúzás bűntette miatti feljelentést – a törvény által megkívánt feljelentés hiánya miatt – el kellett utasítania. E törvényi akadály elhárultával, azaz az alapügy jogerős befejezését követően a feljelentést az ügyészség haladéktalanul elbírálja.

Ez azt jelenti, ha megszületik a jogerős ítélet a lúgos támadás ügyében, az ügyészség megkezdi a nyomozást a levél miatt.

Aljas levéllel próbálkozik a lúgos támadással vádolt orvos ügyvédje
Az áldozat társára próbálja terelni a gyanút, de nagyon sok sebből vérzik a történet.

A Fővárosi Főügyészség emlékeztetett: a levélben a levél írója azt állította, hogy 2016-ban az egyik híradásban egy a sértett nőt kísérő személyben felismerte azt a férfit, aki őt korábban – még mielőtt bevonult a büntetés-végrehajtási intézetbe – meg akarta bízni az ügy tárgyát képező súlyos bűncselekmény elkövetésével.

A levélben írtak kapcsán az abban érintett férfi tett feljelentést, amely feljelentés büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettére utal. “A feljelentésben megjelölt levél íróját a Fővárosi Főügyészség beazonosította és egyúttal megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képező levél valótlan tartalmú”- írják.

Ahogy arról beszámoltunk, a bizonyos férfi, akit megbízóként “felismertek”, az áldozat, Renner Erika párja. Amikor a levelet B. Krisztán védője a bíróság elé tárta, a nő ügyvédje, Gál András azt mondta:

a cselekményben rejlő gátlástalanságot a védekezésben rejlő gátlástalanság talán még felül is múlja.

A rab a levélben egyébként azt állította, hogy még 2012-ben azzal akarta őt megbízni az áldozat jelenlegi társa, hogy maró anyaggal öntse le Renner Erikát, mert „ez a nő kell neki”, és ha őt „baj éri, akkor ő ott lesz mellette mentsvárként, férfiként, akkor nem számít, hogy addig nem jött be a nőnek”. Az állítólagos terv arra is kitért, hogy „az egész cselekmény rá lenne húzva valakire”, aki „egy életen át fizetne a nőnek” kártérítést. A sok sebből vérző történet azzal zárul, hogy a rab nem vállalta a munkát, majd évek elteltével a médiában figyelt fel a lúgos támadás ügyére.

Következő héten a Kúria döntött az ügyben, visszaküldte azt másodfokra. A védelem elégedett volt a döntéssel. A vádlott ügyvédje, Szekér Gyula azt mondta, Kúria ezzel az ő indítványuknak tett eleget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.