Belföld

Lúgos támadással vádolt orvos: Mentsenek fel

Ismét bíróság elé áll a lúgos támadással vádolt orvos, B. Krisztián. Az áldozat, Renner Erika is ott van a tárgyalóteremben. A tárgyalás megkezdődött, az egykori kórházigazgató védője

új eljárásért harcol a korábbi hiányosságaira hivatkozva. 

A védelem az eljárás alatt következetesen megalapozatlanságra hivatkozik, ám az ügyész szerint – bár a bíróságnak kell vizsgálnia, hogy az első- vagy másodfokú bíróság vétett-e lényeges eljárási szabálysértést, és megalapozott-e a tényállás –  a megalapozatlanságra hivatkozás nem keverendő össze a bíróság mérlegelő tevékenységének kifogásolásával.

Súlyosabb büntetés jár az ügyész szerint

Az ügyész perbeszédében – miközben kitért a korábbi eljárás több részletére  – a következőket mondta:Van a történetnek egy olyan része, amit az eljárás egyetlen szereplője sem vitat és vitathat, mégpedig hogy a sértettet valaki megtámadta, elaltatta és a tényállásban rögzített sérüléseket okozta neki.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Az ügyész szerint

  • a másodfokú bíróság megállapítása, hogy életveszélyesnek tekinthető a sérülés, megalapozott
  • az első két eljárásban megfelelően feldolgozták a tényeket, de nem a súlyuknak megfelelően értékelték
  • arra kell figyelemmel lenni, hogy a társadalom számára azt közvetítsék, hogy az ilyen cselekmények semmiféleképpen nem tolerálhatóak,  mert nagyon súlyos következményei vannak. A büntetés súlyosítását kéri.

Rennerék szerint az orvosnak tudnia kellett, hogy halált okozhat

Rövid szünet után a sértett jogi képviselője vette át a szót. Arról beszélt, hogy ha már a törvény előírja, hogy a Kúria döntsön az ügyben ( a miértekről lent olvashat) , akkor vizsgálja meg a másodfokú bíróság indoklását. Az ügyvéd szerint

  • nem kétséges, hogy pontosan milyen cselekménysor elkövetése tette tönkre a sértett életét
  • nem kérdés, ki követte el a bűncselekményt
  • és az sem kérdés, hogyan tette

Csupán annyi maradt a Kúriára, hogy részletes és végleges indokolását adja, helyre tegye ezt az ügyet és irányt mutasson, cáfolhatatlan érvekkel támassza alá a cselekmény büntetőjogi minősítését egy olyan bűncselekmény kapcsán , amelyre világszerte rengeteg példa van, de Magyarországon  még nincs.

Kitért a védelemre is. Ennek kapcsán azt mondta, meg kell állapítsa, miután szembesült a beadványukkal,

hogy a cselekményben rejlő gátlástalanságot a védekezésben rejlő gátlástalanság talán még felül is múlja.

Renner ügyvédje a másodfokú ítéletet megalapozottabbnak tartja, de még mindig nem teljesen elégedett. Megköszönte az ügyész felszólalását, azt mondta, a vádhatóság végre megérkezett oda színvonalban, ahol már az elejétől kezdve lennie kellett volna.

És a lényeg: az ügyvéd szerint helye van az emberölési szándék megállapításának  (azaz, hogy a tettes nem sérülést akart okozni, hanem végezni próbált áldozatával). A bíróságot arra kéri, hogy olyan jogerős ítéletet hozzon, amely megnyugtató a sértettnek és a társadalomnak.

Vissza a Start mezőre

A vádlott és védője pedig – ahogy azt fent már írtuk – új eljárást akar. Az ügyvéd ki is fejti, miért. Szerinte vizsgálni kell, hogy

  • egyáltalán védence-e a tettes
  • bárki is az elkövető, a cselekmény életveszélyt, maradandó fogyatékosságot okozott-e

A védelem szerint az ügyészség nem bizonyította, hogy B. Krisztián követte-e el a bűncselekményt, pedig csak a kétséget kizáróan bizonyítható tény értékelhető a terhére. Úgy véli, ezt egyik eljáró bíróság sem tartotta be, mert sok esetben nem is tényeket, hanem feltételezéseket értékeltek, nem egyszer iratellenes, cáfolható feltételezésekből vontak le következtetést.

Az ügyvéd szerint kezdettől fogva kizárólag B. Krisztiánban próbálták megtalálni az elkövetőt, holott a nyomozás kezdeti szakaszában semmi nem merült fel ellene. Több hibát, szabálytalanságot is említett, amelyet  álláspontja szerint a rendőrség elkövetett.  Úgy véli, a nyomozóhatóság elfogultan végezte munkáját, valójában meg se próbálták kideríteni, ki lehetett a valódi tettes. De nem hagyta szó nélkül az eljáró bíróságok munkáját sem, egyebek mellett azt mondta, hogy minden alapot nélkülöző a törvényszék és az ítélőtábla megállapítása, miszerint ügyfelének volt indítéka a bűncselekmény elkövetésére.

Summa summarum: a védence bűnössége nem igazolható. Az sem, hogy a sértett sérülése életveszélyes volt. Az sem, hogy a maradandó fogyatékosságot B. Krisztián okozta. És az sem igazolható, hogy nem az okozta-e a szövődményeket, hogy a nő sérüléseit nem megfelelően kezelték.

B. Krisztián: mentsenek fel

A vádlott is csatlakozott a védője által elmondottakhoz, ő egy papírról olvasott fel. Azt kérte, mentsék fel, mert nem ő követte el a bűncselekményt. Ha ez nem lehetséges, akkor megismételt eljárást akar. Beszélt a kapcsolatáról Erikával, hogy mi volt a probléma köztük és arról is, hogy ő ezt a kapcsolatot akkor lezárta, a bosszút pedig világéletében értelmetlennek, sehova nem vezetőnek tekintette.

Gondoljunk bele, ki az, aki azt terveli ki, hogy fényes nappal, maszkkal az arcán bemegy a barátnőjéhez, akit hatéves kora óta ismer és arra alapoz, hogy nem fogja felismerni

– mondta.

Szerinte azért kell itt állnia, mert nem volt jobb ötlete a nyomozóhatóságnak, lényegében a gombot varrták a kabáthoz, ami pedig nem illett a képbe, azzal nem foglalkoztak, például lesöpörték az őt igazoló tanúk vallomását.

Beszélt arról is, hogy meghurcolták a médiában, és másfél év múlva sikerült újra elhelyezkednie a szakmájában, de az újabb hadjárat ennek is véget vetett. Közölte: csak bízni tud abban, hogy egy másik eljárásban megtalálják az igazi bűnöst.

Döntés lesz, de nem most

A Kúria úgy döntött, június 13-án hirdet határozatot az ügyben. Az orvos engedélyt kapott, hogy röviden beszéljen a hozzátartozóival, mielőtt elvezetik.

Két ítélet

Ez már tehát a harmadfok, most végérvényesen pont kerülhet az ügy végére. B. Krisztiánt

Előbbi esetben – egyebek mellett – testi sértés miatt ítélték el a doktort, ám a táblabíróság már életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, így nyílt lehetőség a harmadfokú tárgyalásra. Az volt tehát a kérdés, hogy okozhatott-e közvetlen életveszélyt a támadás. Ennek kapcsán egyébként több szakértőt meghallgattak, még az utolsó pillanatban is visszarendelték őket a bíróságra, amikor már mindenki arra számított, hogy nincs más hátra, csak az ítélethirdetés.

Ezt ezúttal megállapították, ám a férfi – mint azt írtuk – emiatt fellebbezhetett és fellebbezett is. Viszont még abban a hónapban előzetes letartóztatásba került.

Az áldozat, Renner Erika a másodfokú tárgyalás végén azt mondta az újságíróknak, hogy a pénteki ítéletet lényegesen korrektebbnek tartja a korábbinál.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Mint ismert, a brutális bűncselekmény 2013-ban történt. Az érintettek általános iskolából ismerték egymást, osztálytársak voltak. Szeretők 2007-ben lettek, évekig nem buktak le, ám 2011-ben az orvos párja, 2012-ben pedig a nő házastársa is tudomást szerzett a viszonyról. Az asszony – Erika – ezután elvált, az orvos pedig elköltözött otthonról és bérelt egy lakást nem messze a szeretőjétől. A nő szerette volna, ha közösen folytatják az életüket, de az orvos elzárkózott ettől. Erika emiatt úgy döntött, szakít, ám a vád szerint az orvos ezt nem tudta feldolgozni, hívogatta volt szeretőjét, e-maileket írt neki és személyesen is kereste. Tudta, mikor merre jár, hogy mit csinál. A nőnek 2012 novemberében új kapcsolata lett. Egykori szeretője 2013. január 25-én jelentkezett utoljára, egy e-mailt írt neki.

A vád szerint a tettes 2013. március 12-én reggel fél 7-kor kocsiba ült, elment a munkahelyére, a parkolóban letette az autót, majd biciklivel indult el. Nem sokkal fél 8 után érkezett meg a nő lakásához bukósisakkal a fején, arcát maszkkal eltakarva, dzsekiben, hátizsákkal. Tudta, hogy a nő két gyermeke hamarosan – 8 óra körül – iskolába megy. Erika éppen le akarta vinni a kutyáját sétálni, amikor szembetalálta magát támadójával, aki megragadta a nyakát, elvette a kulcsát, bezárta a lakást és elváltoztatott hangon közölte vele, ha sikít, elvágja a torkát. Ezután hassal a földre fektette, hátulról ráült a combjára, gyorskötözővel összekötötte a sértett kezeit, ragasztószalaggal a lábait, majd leragasztotta a száját, táskája tartalmát kiszórta a földre és közölte, hogy injekciót fog beadni neki.

Így is történt, a nőt támadója a combján szúrta meg, egy olyan szert adott be neki, amit kifejezetten műtéteknél használnak, majd egy másikat is: egy altatót, ami csökkenti az előbbi szer hallucinogén hatását. Az asszony öntudatlan állapotba került a befecskendezett anyagoktól.

Ezt követően a vádlott a sértett alsó testét lemeztelenítette, nemi szervére ismeretlen eredetű lúgot öntött, melynek égető hatása nyomban jelentkezett. A vádlott a teljesen öntudatlan sértettet a fürdőszobába vitte, alsó testét vízzel lemosta, majd a szobában kamillateával lemosta a sértett nemi szervét, pokrócba burkolva a díványra fektette.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A tettes igyekezett rablásnak beállítani a támadást, ezért elvett egy laptopot és két telefont, összesen körülbelül 250 ezer forint értékben, majd eltűnt. Ezután visszament a munkahelyére, ahol fél 11 körül megtartotta a szokásos napi értekezletet. Hogy milyen érveket sorakoztatott fel akkor az ügyész és a védőügyvéd, itt részletesen elolvashatja. 

Az ügy egyébként döcögősen jutott el a bíróságig, a Fővárosi Főügyészség 2014 augusztusában ugyanis azt közölte: megszüntették az eljárást a gyanúsítottal szemben. Nem volt elegendő bizonyíték ellene, ezért döntöttek így. Ám a megszüntető határozat ellen panasz érkezett, a doktorból pedig – Mikola István unokaöccséből – végül vádlott lett. 2014 augusztusában derült ki, hogy a férfit mégis bíróság elé állítják. Megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség akkor azt közölte: az ügy terheltjével szemben életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a Fővárosi Törvényszéken.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik