Belföld

Megfulladt menekültek: megakadályozhatták volna 71 ember halálát

A hatóságok lehallgatták az embercsempészeket, de későn elemezték ki a felvételeket.

Valószínűleg meg lehetett volna akadályozni annak a 71 embernek a halálát, akik egy magyar rendszámú hűtőkamionban fulladtak meg 2015 augusztusában. Ezt a Süddeutsche Zeitung című német lap, illetve a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaságok közös tényfeltáró munkacsoportja közölte szerdán.

A teherautót Ausztriában, az autópálya mentén hagyta hátra az embercsempész. Az oknyomozásból kiderül: a tragédiáért felelős bűnszervezet legalább 28 alkalommal csempészett embereket Nyugat-Európába. Két vezetőjük, egy afgán és egy bolgár állampolgárságú férfi legalább 2015 július eleje óta ismert volt a magyar hatóságok számára, de nem tartóztatták le őket, így tovább folytathatták embercsempész tevékenységüket.

Ugyanakkor már az augusztus 26-i tragédia előtt, augusztus 13-án megkezdték a bűnözők telefonjainak lehallgatását és a beszélgetések rögzítését. A tényfeltáró munkacsoport által megismert dokumentumok között több száz oldal csak a beszélgetések leiratait tartalmazza, köztük vannak a tragédiával végződött úton folytatott beszélgetések is.

A magyar hatóságok viszont túl későn kezdtek hozzá a felvételek lefordításához és elemzéséhez, így valószínűleg nem tűnt fel nekik az embercsempészek életveszélyes tevékenysége – áll a beszámolóban. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője a német újságíróknak azt mondta: ha a magyar hatóságoknak lett volna esélyük a tragédia megakadályozására, meg is tették volna, de a rögzített beszélgetéseket csak a tömeges haláleset után tudták lefordítani és kiértékelni.

Az ügyben 11 afgán, bolgár és libanoni férfi ellen emelt vádat a Bács-Kiskun-Megyei Főügyészség, közülük négynek különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. A tárgyalás június 21-én kezdődik a Kecskeméti Törvényszéken. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik