Belföld

Vádat emeltek a halálfurgon ügyében

Vádat emeltek a halálfurgon ügyében. Erről csütörtökön számolt be a megyei főügyész. Nánási László a kecskeméti sajtótájékoztatón elmondta, hogy tizenegy – afgán, bolgár, illetve libanoni – férfit állítanak bíróság elé emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt.

Mint ismert, 2015. augusztus 27-én az A4-es osztrák autópálya Bécs felé vezető szakaszán, Parndorf közelében, a leállósávban egy magára hagyott, magyar rendszámú furgon rakterében 71 halottat találtak, ötvenkilenc férfit, nyolc nőt és négy gyermeket. Közülük 31-en iraki, 14-en szír, 21-en afgán, 4-en pedig iráni állampolgárok. Egyiküket nem sikerült azonosítani. A szakértők szerint az áldozatok három órával azután fulladtak meg, hogy bezárták őket, gyötrelmes körülmények között.

Kiderült, az áldozatokat 2015. augusztus 26-án hajnalban zárták be a belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében, és indítottak el az M5-ösön, az M0-son, majd az M1-es autópályán Ausztriába. A határra Kecskemétről  induló kamiont egy 25 éves bolgár sofőr vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi kísérte.

Csaknem fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték a raktérbe zárt emberek, hogy nem kapnak levegőt, amit a sofőr és az előfutó is hallott. Afgán vezetőjüktől azonban többször is azt a telefonos utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. Amikor a váldottak átlépték a határt, az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében hagyták a járművet és visszatértek Magyarországra.

A bűnszervezet tagjai másnap hajnalban újabb 67 embert zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba, szintén Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig vitték. Ők ki tudték rúgni a kamion rakterének ajtaját, így élték túl az utat.

Az átadott információk alapján Magyarországon azonnal nyomozást rendeltek el, közel 100 fős nyomozócsoport kezdte meg a munkát. Kiderült, hogy bűncselekményhez használt teherautó tulajdonosa egy bolgár férfi volt, aki tevékenyen részt vehetett a menekültek Ausztriába csempészésében. Őt a Kiszombori határátkelőn fogták el, társait az afgán főszervező budapesti lakásán, illetve annak környékén vették őrizetbe.

Nánási László elmondta: a vád szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt és levegőtlen furgonokba zsúfolva. A szervezet 30 éves afgán vezetője az utakkal csaknem 300 ezer eurót keresett.

A bűnszervezetben szervezőként vett részt egy 31 éves bolgár férfi is, aki a szintén bolgár embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves bolgár-libanoni kettős állampolgár, aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő úgynevezett előfutóként vett részt a bűncselekményekben.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjai közül kilenc embercsempész előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, két gyanúsított ellen pedig távollétében emelt vádat a főügyészség. Valamennyiüket bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. A “halálkamionos” szállításban részt vevő négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A gálosi szállításban közreműködő férfit és egy másik bolgár embercsempészt 67 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt is bíróság elé állítják.

Az ügyész négy vádlott ellen életfogytig tartó fegyház, a többi embercsempésszel szemben határozott idejű fegyházbüntetés és kiutasítás kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

A rendőrség egyébként áprilisban közölte, hogy vádemelést javasolnak az ügyben.

 

Információ

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik