Belföld

71 halott: lezárták a halálfurgon ügyét

Vádemelést javasolnak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az államhatár átlépéséhez meg nem engedett módon, a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt nyomozott kilenc ember ellen. Az iratismertetés után a rendőrök az ügyet vádemelési javaslattal átadták a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek – írja a police.hu.

2015. augusztus 27-én az A4-es osztrák autópálya Bécs felé vezető szakaszán, Parndorf közelében, a leállósávban egy magára hagyott, magyar rendszámú furgon rakterében 71 halottat találtak. A gépjármű rakterébe zárt külföldiek (59 férfi, 8 nő, 4 gyermek, ebből 31 iraki, 14 szír, 21 afgán, 4 iráni, 1 ismeretlen állampolgár) legkésőbb 3 órával bezárásuk után megfulladtak.

Az átadott információk alapján Magyarországon azonnal nyomozást rendeltek el, közel 100 fős nyomozócsoport kezdte meg a munkát. A bűncselekményhez használt teherautó tulajdonosa egy bolgár férfi volt, aki tevékenyen részt vehetett a migránsok Ausztriába csempészésében. Őt a Kiszombori határátkelőn fogták el, társait az afgán főszervező budapesti lakásán, illetve annak környékén vették őrizetbe.

 

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet működési ideje alatt több mint ezer embert csempészett nyugatra, a bűncselekményekkel megszerzett bevételük több mint 15 és fél millió euróra volt tehető. A magyar rendőrök szoros együttműködésben dolgoztak az osztrák társszervekkel és az Europollal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik