Belföld

Halálfurgon – Nyolcan már az ügyészek markában, három embert keresnek

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 12:09

Vádemelést javasol a rendőrség az Ausztriában egy hűtőkamionban tavaly holtan talált 71 ember ügyében. Nyolc ember esetében zárták le a nyomozást, ám három embert még keresnek, három bolgár sofőrt – jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály vezetője szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A bűnszervezet vezetőjének gátlástalansága és kapzsisága vezetett a tragédiához

Boross Zoltán azt mondta, az elkövetők a magyar-osztrák határ átlépésekor tudták, hogy a hűtőkamionban szállított emberek már nem élnek, és, hogy a bűnszervezet afgán vezetőjének a gátlástalansága és kapzsisága vezetett a tragédiához.  A szervezet valószínűleg több milliárd forintnyi bevételének útját a hatóságok nem tudták feltérképezni, arról a rendőr alezredes annyit mondott: az afgán férfi Afganisztánba küldte a pénzt, amit a társai vagy készpénzben, táskában szállítottak, vagy követhetetlen pénzátutalási rendszeren keresztül átutalták.

Az autópályán hagyott teherautóban volt egy adásvételi szerződés, amely alapján kiderült: a teherautót Kecskeméten vették. A járművel hajnalban a déli határszakaszon vették fel a Magyarországra illegálisan becsempészett csoportot, majd az M5-ös, az M0-s és az M1-es autópályán haladva léptek át Ausztriába. A rendőrök 24 helyről foglaltak le 1500 órányi kamerafelvételt, így tudták rekonstruálni a teherautó útvonalát. A járművet vásárló bolgár-libanoni állampolgárt a kiszombori határátkelőhelynél fogták el, amikor megpróbált Románia felé elmenekülni. További gyanúsítottakat fogtak el a szervezet irányítójaként számon tartott afgán férfi lakásán, illetve annak környékén. Kiderült: egy már korábban bolgár sofőrök ellen indult eljárás gyanúsítottjai is ehhez a bűnszervezethez tartoznak.

Kínhalált haltak

Beszámolt arról, a magyar szakértők is azt állapították meg, mint osztrák kollégáik: a 71 áldozat a járműbe bezárása után legkésőbb 3 óra elteltével fulladásos kínhalált szenvedett.  Az embercsempészetre szakosodott szervezet fő szervezőként nyilvántartott afgán férfi még 2013-ban érkezett Magyarországra, többször is a rendőrség látókörébe került a többi között kábítószerrel visszaélés, garázdaság és gyorshajtás miatt. Egy másik gyanúsított azért érkezett Magyarországra, mert Bulgáriában ittas vezetésért keresték. Ő szervezte a bolgár sofőrök beosztását, hangolta össze a szállításokat. A sofőrök pedig jellemzően rossz anyagi körülmények közt élő, alkalmi munkákból élő bolgár állampolgárok voltak.

Több mint 1100 menekült bízta rájuk a sorsát

A bűnszervezet működéséről azt mondta: 2015 februárjától bizonyíthatóan szinte napi rendszerességgel csempésztek menekülteket Szerbia területéről Ausztriába. Később nagyobb kapacitású teherautókat szereztek be, amelyekkel 60-80 embert is el tudtak szállítani. A nyomozók 25 szállítást bizonyítottak rájuk: ebből tízet Németországban, nyolcat Ausztriában, hetet Magyarországon derítettek fel.  Szállítás közben többen rosszul lettek, elájultak a levegőhiány miatt.

Az afgán főszervező a nyomozás adatai szerint a Szerbiában élő honfitársaival volt kapcsolatban, ők csoportosították az embereket aszerint, hogy kinek mi az úti célja és ők “sétáltatták át” a hajnali órákban magyar területre. A csoportokat – amelyek létszáma 7-től csaknem 100 főig terjedt – a bolgár sofőrök vették fel és szállították tovább. A szállító járművel általában felvezető és kísérő kocsi is együtt haladt.

A járművekről az alezredes elmondta: azok nem voltak jó állapotúak, addig futottak, amíg el nem kapták az elkövetőket, vagy ameddig bírták. Olyan eset is volt, amikor a menekültekkel túlterhelt kocsi kereke kidurrant.
Boross Zoltán ismertette: 2015 júniusától már azokat az embereket is továbbvitték az elkövetők, akik befogadóállomásokra kerültek. Alkalmanként 1200-1500 eurót kértek a csempészetükért a szerb határtól, Afganisztántól Németországig pedig átlagosan 4-6 ezer euró közötti összeget kellett fizetniük. Összesen 1106 embert csempésztek az elkövetők.

Van, aki mindent bevallott, de akar, aki tagad

Az ügyben négy ember ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés, a többiekkel szemben bűnszervezetben elkövetett embercsempészet minősített esete miatt fog vádemelést javasolni a rendőrség, de ez várhatóan csak később történhet meg, mert az iratismertetés időt vesz igénybe. A gyanúsítottak között van, aki teljes beismerő vallomást tett, van, aki önmagára nem terhelő vallomást tett, és olyan is, aki mindent tagad.  Robert Crepinko, az Europol Európai Embercsempészés Elleni Központ vezetője azt hangsúlyozta: az európai rendőri szervek eddig 12 ezer, embercsempészettel összefüggésbe hozható embert azonosítottak, idén pedig 3500 menekült vesztette életét, aki a Földközi-tengeren próbált átjutni Európába.

Hozzátette: a bűnözők számára mindössze a bevételről szól az embercsempészet, csak tavaly 5-6 milliárd euró pénzügyi tranzakció zajlott le ezzel összefüggésben.

Mint ismert, az osztrák A4-es autópályán tavaly augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar–szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban utazók megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. A tragédiában 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek vesztette életét.

A nyomozás Ausztriában indult, ezzel párhuzamosan a magyar hatóságok is eljárást indítottak embercsempészet miatt. Az osztrák hatóságok 2015 őszén átadták az eljárást a magyaroknak, akik egyesítették a két ügyet. Idén májusban érkezett a hír, hogy már lefordították magyar nyelvre azt a csaknem hatezer oldalas irathalmazt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.