Belföld

Rosszul lett a Skálás gyilkos, megműtötték

Megműtötték a hétvégén az életfogytiglanra ítélt Bene Lászlót az urológiai klinikán. A skálás gyilkos nem volt életveszélyben, de sürgős beavatkozásra volt szükség – írja a delmagyar.hu

A 65 éves férfi pénteken lett rosszul, először nem tudták, mi a baja, és megfigyelésre bent tartották. Végig két fegyőr őrizte végül az SZTE ÁOK Urológiai Klinikájára szállították, ahol rövid időn belül megoperálták. Benének a lap szerint veseproblémái voltak. Életveszélybe nem került, de sürgős beavatkozásra volt szüksége.

Úgy tudják, Benét azóta Tökölre, a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházba szállították, ahol jelenleg is ápolják.

Mint ismert, a férfit és társát, Donászi Aladárt 1994-ben fogták el, két évvel azután, hogy megpróbálták kirabolni a budai Skála áruház pénzszállító autóját. Rablás közben Donászi – aki korábban Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt is megölt – halántékon lőtte a 23 éves kocsikísérőt, aki belehalt sérüléseibe. Bene és Donászi még ugyancsak 1992-ben „lőgyakorlatot” tartott egy erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket megölték. Ezután még több fegyveres rablást is elkövettek elfogásukig, 1996-ban pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték őket.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést viszont csak 1999-ben vezették be Magyarországon, Bene büntetése így csak 25 év szabadságvesztést jelentett, de húsz év után feltételes szabadlábra bocsátható. A húsz év még 2014 tavaszán telt le, de akkor sem Bene magatartása, sem személyes meghallgatása nem győzte meg a bíróságot arról, hogy a férfit szabadon engedjék.  Donászi 2001-ben a rácsok mögött öngyilkos lett.

Benét 20 év után még 2014-ben szabadlábra helyezhették volna, de magatartása ekkor nem győzte meg a bíróságot. Idén március 1-én viszont már a bíróság első fokon feltételesen szabadon bocsátotta volna a férfit, mivel Bene elvileg egyre jobban viselkedett. A bíróság szerint a férfi mindent megtett azért, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A Szegedi Törvényszék viszont március 5-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, pszichológus bevonását és elme-orvosszakértői vélemény beszerzését írták elő a skálás gyilkos személyiségszerkezetének feltárása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik