Belföld

Nézze meg, mit tettek a németek a panelokkal, ez lesz Magyarországon is

Félmilliónál is több panellakás van az országban, de Lázár szerint nem mennek neki durván az elbontásnak. Német példákat ültethetnek át.

A panelek visszabontásáról is beszélt Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Azzal kezdte, hogy sok a félreértés az ügyben. 549 ezer panellakás van az országban, amik 1970-90 között épültek, elavultak, felújításra szorulnak. Több mint egymillióan laknak ezekben.

A kormány javítani akarja az emberek életminőségét, a panelban lakók megérdemlik a kormány segítségét. Az utóbbi években több mint 70 ezer lakást újítottak fel. A Kádár-kockákkal is foglalkozni akarnak.

Beszélni fogunk a következő hetekben két csoporttal:

lakásszövetkezetekkel, érdekképviseletekkel. Tisztázni akarják, miben látják e szervezetek a megoldást. Nem akar egy választópolgárral szemben sem beavatkozni a kormány, előbb a tulajdonosokkal és képviselőikkel egyeztetnének. A kormány nem akar “egy központi hatalomtól vezérelve” diktátumokat osztogatni.

Megszólítanák az építésztársadalmat is, ez a másik csoport. Olyanokat vonnának be, akiknek van elképzelésük a panelházakkal kapcsolatban. Felvették a kapcsolatot azokkal a német tartományokkal is, ahol komoly panelrehabilitációk valósultak meg, végigelemezték a volt NDK területén a megoldásakat. Még a helyszínen is voltak.

Az első megoldás lenne, hogy a lakókkal közös nevezőre jussanak. A házak statikailag fenntarthatóak Magyarországon, de azt mérlegelni kell, mennyi éri meg a lakóknak. Lesz mintaprogram is, ami Lázár városában, Hódmezővásárhelyen indul. Pontosan felmérik a házak technológiai állapotát. Ezután kell mérlegelni a lehetőségeket: új házak építése, felújítás, új házak vásárlása a családoknak stb.

Németországban volt olyan, hogy visszabontottak épületeket, és a lakóknak százszázalékos állami támogatással segítettek új lakást találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik