Gazdaság

Már most szívesebben adnák el a lakásokat a panelek felső szintjein élők

Már most látható, hogy a 7. emelettől felfelé egyre nagyobb a paneltulajdonosak eladási kedve – írja a Világgazdaság. A legtöbb lakás a panelházak 10. emeletén eladó, az irányárakat Újpesten összesítették, és kiderült, hogy a négy- és tízemeletes épületek esetén is a 2. emelet a legértékesebb. A tízemeletes panelekben a következő legdrágább a 6., a 4 emeleteseknél a 3. szint.

Orbán is belengette a panelházak visszabontását
A kérdés nem az, hogy technikailag hogyan oldják meg, hanem az, hogy mi lesz a lakókkal.

A hódmezővásárhelyi kísérleti panelprogram épp a 3. és 6. emeletig számol a visszabontással. Az ártoplistán a tízemeletesekben a bronzérmes a 4. szint, a négyemeleteseknél viszont a legfelső szint ugyanolyan kevéssé értékes, mint az első és a földszint.

Nem vehető komolyan a panelek visszabontása
Több ezer milliárd forintba kerülne az egész országban az, amire most Hódmezővásárhelynek adnak pénzt.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője elmondta, a panelházak felső szintjeién élők az átlagnál nehezebb helyzetben vannak, köztük nagyobb az eladási hajlandóság. A felújításoknak és átalakításoknak maguk az érdekeltek és az érintettek a legfőbb gátjai, vannak, akik előnyösebb, vannak, akik hátrányosabb helyzetből várják az átalakításokat. Az már most látható, hogy egy-egy panelház megújításához nagy egyetértésre lesz szükség a lakók részéről. A szakértő szerint nem kizárt az sem, hogy extrém esetben egy spekulációs vásárlási hullám is elindul a legfelső emeleti lakások irányába egy-egy panelátalakítási program részleteinek kiderülése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik