Belföld

14,5 milliót is össze tud szedni egy fiatal pár Orbánék csomagjával

Az Index számításai szerint a kormány által nemrég bejelentett új családtámogatásokból akár több mint 14 millió forintot is össze tud szedni egy fiatal diplomás nő, ha megfelelő tempóban szül.

Múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Világkongresszusán ismertette a kormány korábban már beharangozott, 2018-tól kezdődő népesedéspolitikai programjának részleteit. Eszerint:

  • Tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét a kétgyermekes családoknál.
  • A Diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőket jutalmazzák: a kétgyermekes nők tartozásának 50 százalékát, a háromgyermekesek teljes tartozását elengedik.
  • A diplomás gyed időtartamát egy évvel kitolják, a gyerek kétéves koráig igénybe vehető lesz.
  • A jelzáloghitelesek is segítséget kapnak: a háromgyermekeseknek 1 millió forintos mentőövet dobnak.  A további gyerekek esetében is 1-1 milliót leírhatnak a nagycsaládok tartozásukból.
  • Begyújtják a bölcsődeépítés- és korszerűsítés rakétáit.
  • A külhoni magyarokat is bevonják a családtámogatásba: a Kárpát-medencében is jegyezhető lesz a babakötvény.
  • Demográfiai kutatóintézetet hoznak létre.

A portál kalkulációi szerint egy olyan fiatal magyar nő járhat a legjobban, aki 11 szemeszter alatt elvégez egy alap- és egy mesterszakot, közben szül három gyereket, miközben még hitelből vesz egy ingatlant is a férjével – a CSOK-ot nem számolták bele a kedvezményekbe. Mivel az intézkedések egyelőre csak bejelentés szintjén léteznek, a számolás hozzávetőleges, a részletszabályokon és különböző kivételeken még rengeteg minden múlhat.

A számításhoz elképzelt magyar nő azért

  • pont 5 és fél év alatt végzi el az egyetemet, a 2018-as intézkedések alapján 3 gyerek megszülése után a felvett havi 50 ezer forintot és kamatait nem kell visszafizetnie. Ez több, mint 3,5 millió forintos megtakarítás.
  • Három,  kétévente születő gyerekre a családi adókedvezmény 5 és fél év alatt összesen csaknem 2,9 millió forintot hagy a családi kasszában
  • A támogatási tételek közül a legnagyobb a két évre kiterjeszteni tervezett diplomás gyedből jött össze: ezt a szabályok szerint a hallgatói jogviszonnyal rendelkező nők kaphatják, és alapszakon a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér hetven százalékát jelenti, mesterszakon pedig a garantált bérminimum hetven százalékát. Ráadásul ezek az összegek a jövőben tovább nőnek.
  • Ehhez jön még hozzá, hogy terv szerint a jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak majd a tartozásukból, mindez együtt pedig már csaknem 14,5 milliós támogatást jelent a diploma megszerzéséig.

A cikk szerint a kormány elsősorban a háromgyerekeseknél nyitotta szélesre a bukszát, az új intézkedések a háromgyerekeseken belül a képzettebb, vagyonosabb családoknak kedveznek a leginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik