Belföld

A kormány a jövő héten dönthet a CEU-ról

  • Hódmezővásárhelyen kezdik a panelek bontását,
  • Nem sztrájkolhatnak az Államkincstárban,
  • 1,7 millió ember kormányoz,
  • A Lex Taigetosszal csak motiválni akar a kormány,
  • Szárnyal a gazdaság,
  • Kormányinfó.

Miniszterként 2018-ig tervezek.

Mondta újságírói kérdésre a Kormányinfó vége felé, de hozzátette, képviselőnek indul jövőre.

A kancelláriaminiszter azzal kezdte, hogy Magyarország 2017 első negyedévében is jól teljesített – több mint 4 százalékos volt a gazdasági növekedés –, ami minden magyar közös sikere, nőttek a beruházások, nőtt a foglalkoztatottság. Lázár elmondása szerint úgy általában minden nőtt, az államháztartási hiány és az álláskeresők száma csökkent.

Közben a parlamentben zajlik a következő évi költségvetés vitája, stabil lesz és kiszámítható, ígéri a miniszter. A hiányszám 2,4 százalék.

A kormány a jövő héten dönt a CEU-ról, a magyar kormány válaszolt az EU-nak, készek az egyeztetésre, jelentette be Lázár.

Szerinte az egyetemnek is kellene, hogy legyen a célja, ne éljen vissza azzal a joghézaggal, amire eddig lehetősége volt.

Keményen nekiment Soros Györgynek is, visszautasította, hogy maffiaállam lenne Magyarország. Bár abban egyetért, hogy meg kell reformálni az EU-t, csak épp nem Amerikából irányítva. Korábban volt szó arról, hogy Soros hamarosan Budapestre látogat, de Lázár erről nem tud. Arra pedig nincs jogi lehetőség, hogy kitiltsák, mondta újságírói kérdésre.

Az Államkincstárban sztrájkra készülnek, Lázár erre csak annyit mondott:

Minisztériumban nincs sztrájk.

Panelházak, Taigetosz-törvény

A panelházakról és azok felső emeletének esetleges visszabontásáról azt mondta, az ilyen típusú épületek fölött eljárt az idő. Ahogy a Kádár-kockák, a vidéki, 10×10-es házak fölött is. Javaslata szerint reorganizációs programra van szükség. Van lehetőség felújításra is, de az szerinte soha nem lesz tökéletes, így támogatást adnának kiköltözésre.

A tízemeletes helyett a három- vagy ötemeletes már élhetőbb a miniszter szerint, amennyiben meg tudnak állapodni az ott lakókkal, egy 60 lakásos próbát tesznek erre Hódmezővásárhelyen. De ez nem országos program, csak kísérleti. Diktátum nincs, csak ha a lakók egyetértenek.

A Taigetosz-törvény elfogadásáról azt mondta, az oktatásszakmai és pedagógia, és nem politikai kérdés, a döntést szakmai előkészítés előzte meg. A kormány szerint a céljuk az ösztönzés volt.

A szerdai mentős tüntetésről Lázár azt mondta, nem volt okuk a demonstrációra, mert folyamatosan zajlik a béremelés.

1,7 millió kormányzati ember, román kerítés

A nemzeti konzultációt közel 1,7 millió ember töltötte ki, Lázár szerint ennyi embert sikerült bevonni a kormányzásba. Egy hasonlatot is hoz a miniszter, 700 ezerrel többen töltötték ezt ki, mint 2014-ben a Jobbikra szavaztak és 400 ezerrel többen, mint amennyien a baloldali szavazók voltak.

Az EU kerítésellenes kötelezettségszegési eljárásáról azt mondta, abszurd, hogy a közösség azt az országot támadja, amelyik épp megvédi Európát.

50-100 ezer menekült várakozik Lázár szerint a Balkánon, akik elindulhatnak, bármikor, így akár Románia felől is jöhetnek Magyarországra.

Fel vagyunk készülve a legrosszabbra.

Mondta, ha kell, kerítést építenek. Folyamatos kapcsolatban állnak a román hatóságokkal.

A miniszter kijelentette, utalva a nemrég véget ért NATO-csúcsra:

Jogunk van ahhoz, hogy kerítést építsünk.

Gazdagodik a holdudvar

A 24.hu napok óta dolgozza fel a 2016-os céges beszámolókat, amiből az derül ki, hogy a Fideszhez hű tőkés osztály úgy gazdagodik, mintha nem lenne más dolga. Újságírói kérdésre erre csak annyit mondott, nem érti a céges beszámolókat, nem is ez a dolga. Szerinte a kormánynak az a dolga, hogy a kis- és középvállatokat támogassa.

Német jogsértés, Vár

Az EU-ban kiszivárgott, a kohéziós alapokat érintő tervekről azt mondta, azt jogállamisági vitákkal összekapcsolni parttalan vitát eredményezne. Hozzátette, a németek szegték meg a leginkább a jogállamiság kritériumát, amikor beengedték a menekülteket az országukba.

A kormány felhatalmazást adott az egészségügyi államtitkárnak ahhoz, hogy a 6200 magyar háziorvos kiegészítő támogatást kapjon. Egy háziorvos évi 16 milliós praxistámogatásra számíthat. Pozitív hatásokra számít Lázár.

A Várba költözésről azt mondta, nehéz dolog, mert a világörökség része. (Varga miniszter korábban azt mondta, a 2018-as költözés necces, 2019 is lehet ebből.) Lázár szerint azért csúszhat a költözés, mert a felújítás szükséges, amihez időre van szükség.

Családok, Paks

2018-ban a költségvetés a munkából élők költségvetése lesz. Aki akar, 2018-ban dolgozni tud.

A cél a teljes foglalkoztatottság. A másik cél pedig a családok támogatása, a kormány terve szerint aki gyereket szeretne vállalni, kettőt vállaljon.

A paksi bővítés is halad, épül Duna-híd, pénzt is különítettek el rá. 2,9 milliárd forint támogatást kapnak a ciszterciek is – oktatásra. Az EU-s közbeszerzésekről azt mondta, az utóbbi időben pozitív változások történtek itthon.

A nyilas- és kommunista házmesterek szelleme kísért még ebben az országban.

Mondta Lázár, a Magyarországra nem túl fényt vető OLAF-jelentésről. Farkas Flóriánról és a Fidesszel kötött választási együttműködésről nagyjából semmit nem mondott, a kötelező szervizdíjjal pedig még mindig nem ért egyet, mert árdrágító hatása lenne.

Azt a hírt viszont cáfolta, hogy nem készül el a vizes-vb-re az akkorra ígért biciklis híd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik