Gazdaság

Nem vehető komolyan a panelek visszabontása

Óriási összegekbe kerülne, ha Magyarországon minden 10 emeletes panelépület esetében a felső szinteket vissza akarnánk bontani. Csak a lakások megvásárlása vagy helyettük új házak építése 700-1000 milliárd forintba kerülne – olvasható a Portfólió elemzésében.

Orbán is belengette a panelházak visszabontását
A kérdés nem az, hogy technikailag hogyan oldják meg, hanem az, hogy mi lesz a lakókkal.

A KSH adatai alapján az országban 1 millió lakás van 25 vagy több lakást tartalmazó épületben, melyből 65 százalékuk található lakótelepen, vagyis 650 ezer. A lap ennek 10 százalékával, közel 65 ezer lakással számolt, mint 10+ emeletes házakkal. Vagyis összesen közel 65 ezer lakás lebontását jelentené a terv.

Ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal. Ráadásul a lakók beleegyezését is nehéz lehet kicsikarni, sokak szemét szúrhatja, hogy az ő lakása esetében jóval kevesebb lehet a felértékelődés, mint a szomszédénál.

Utóbbira abból lehet következtetni, hogy Hódmezővásárhely alpolgármestere azt nyilatkozta nemrég, hogy nyugati példára olyan elképzelés is megvalósulhat a városban, hogy az épületek egyik oldalát lebontják pár szintig, a többit pedig meghagyják, és lépcsőzetes elrendezést alakítanak ki nagy tetőteraszokkal. Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a lakók közül ki egyezne bele, hogy a szomszéd ingyen tetőteraszt kapjon, miközben neki egy kisebb erkéllyel kell megelégednie, és a lakása értéknövekedése sem lenne akkora, mint a tetőteraszosoké.

Az alpolgármester azt mondta, hogy az állam most egy olyan paneltömb átalakításra ad pénzt Vásárhelynek, mely aztán mintája lehet a város, vagy az ország többi, akár az összes panelátalakításának. Ha meg is valósul a program Hódmezővásárhelyen, és a lakók valóban belegyeznek a beruházásba, ez csak egy pilot projekt lehet, amit vélhetően nem követ majd tömeges panelbontási hullám, legalábbis egyelőre. Hiszen a panelekkel kell kezdeni valamit, ami az állam nélkül nem megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik