Belföld

“Most jól megbüntetjük a gyerekeket, mert az iskola nem tudja őket tanítani”- elfogadta a parlament a Taigetosz-törvényt

112 igen, 56 nem szavazattal kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény azon módosítását, amely 2018-tól például megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel (például diszkalkulia, diszlexia enyhébb formáival) küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól, írja a Népszava. A cél elvileg az volt, hogy a diákok “ne lustuljanak el”.

A módosítás ráadásul lehetőséget ad arra, hogy – megfelelő számú szakember híján – ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel.

Most jól megbüntetjük a gyerekeket, mert az iskola nem tudja őket tanítani

– nyilatkozta a HVG-nek Gyarmathy Éva pszichológus, az ELTE tanára a törvénymódosításról.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint pedig ez egy “totális pedagógiai baklövés”.

Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman szerint ezzel most pont azok kerülnek rosszabb helyzetbe, akik a legjobban rászorulnak a magas színvonalú ellátásra.

A HVG cikkéből az is kiderül, jelenleg közel 80 ezer diáknak van papírja arról, hogy valamilyen beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézséggel küzd. Rajtuk kívül még további csaknem 54 ezer olyan gyerek van, akinél ennél is több a nehézség: ők azok, akik szakértő döntés alapján sajátos nevelési igényűnek minősülnek.

Oktatási szakértők szerint egyébként a beilleszkedési és tanulási zavar – ha az iskola felkészült a helyzetre – még időben és jól kezelhető, hiszen nem sérültekről, csak eltérő fejlődésű gyerekekről van szó.

Tőlük veszik most el a felmentés lehetőségét 2018 szeptemberétől. 

Az pedig, hogy nem csak gyógypedagógusok oktathatnak majd, egy egészen furcsa megoldás a hiányzó állások betöltésére. Már csak azért is, mert országos átlagban több mint ötszörös a túljelentkezés a gyógypedagógiai szakokra.

Csakhogy a kormány 2010 óta folyamatosan csökkenti a gyógypedagógus-képzésre felvehető hallgatók számát.

Gyarmathy Éva erről ezt nyilatkozta a lapnak:

Ha nem kapja meg a szükséges fejlesztést a beilleszkedési vagy magatartási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyosbodni fog az állapota, egy életre menthetetlenné válhat, s végül már csak a segélyre vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik