Belföld
Budapest, 2017. május 27.
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje programbeszédet mond az MSZP kongresszusán a Hungexpón 2017. május 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Botka: Ne Magyarországot, hanem az Orbán-kormányt büntessék

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 06. 01. 18:14

Ha az MSZP győzelmet arat a jövő tavaszra tervezett országgyűlési választásokon, akkor visszavonja a Közép-európai Egyetemet is érintő felsőoktatási törvényt, továbbá abbahagyja a civil szervezetek megbélyegzését, amely példátlan az Európai Unióban, jelentette ki Botka, az MSZP miniszterelnök-jelöltje brüsszeli kétnapos látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Botka László kijelentette, Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével folytatott megbeszélésén egyértelművé tette, hogy Magyarországon a szocialista párt és a demokratikus ellenzék az európai demokratikus jogállam helyreállításában érdekelt. A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy a találkozó alkalmával hangsúlyozta: ne Magyarországot, hanem az Orbán-kormányt büntessék.

Amennyiben ugyanis kényszerűségből az unió egységét megtörve kétsebességes Európa jön létre, annak okozója egyértelműen Orbán Viktor lesz. Botka László közölte: az Európai Parlament és az Európai Bizottság vezető politikusaival folytatott megbeszélésein azt hangsúlyozta, hogy a magyarok több mint kétharmada elkötelezett az európai értékek, az európai együttműködés és az Európai Unió mellett.

Ez azt mutatja, hogy Orbán Viktor és kormánya nem Magyarországot védi az Európai Uniótól, hanem a “saját korlátlan hatalmát”. A találkozókon jelezte azt is, hogy aktív szerepet kíván vállalni az Európai Unió átalakításában, mert véleménye szerint egy hatékonyabb és igazságosabb unióra van szükség a következő időszakban.

Az Európát ért olyan kihívások, mint a migrációs hullám azt mutatják, hogy lehetnek veszélyek, amelyeket nem lehet a korábbi eszközökkel kezelni. A megfelelő megoldások keresésével töltött idő pedig lehetőséget adott és ad a populizmus előretörésének, amely leginkább Magyarországra igaz – emelte ki.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió elszakadt az emberektől, akik nem érzik a mindennapokban, hogy az európai együttműködés segítséget nyújtana számukra.

Elképesztő az igazságtalanság az unióban a nemzetállamokon belül és az egyes tagországok között is, jelentette ki Botka László.

Ezzel kapcsolatban példaként az unión belül tapasztalt bérkülönbséget említette, és kiemelte, nincs európai szintű védelme a munkavállalóknak. Megengedhetetlen, hogy kis vagy közepes európai ország nem tud a multinacionális cégek ellen hatékonyan fellépni a munkavállalók érdekeinek és fizetésének megvédése érdekében.

Botka László véleménye szerint a tapasztalok azt mutatják, komoly szándék van egy új közös európai politika, a szociális pillér bevezetésére, ami védi a munkavállalókat, csökkenti a bérkülönbségeket az unión belül és komoly lépéseket tesz afelé, hogy az uniós jogszabályok és támogatások által 21. századi, élhető és fejlődő Európát lehessen teremteni.

Az Index közben azt is megírta, hogy a köztévé nem kérdezhetett Botkától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.