Belföld
Orosháza, 2017. április 30.
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szeged polgármestere beszédet mond az agrárszocialista megmozdulás 126. évfordulóján tartott orosházi megemlékezésen 2017. április 30-án.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Botka: Soha nem találkoztam Soros Györggyel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 05. 31. 20:50

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben azt mondta, nem akarja, hogy Európa közepén a világ végéig szögesdrót húzódjon, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal le kell bontani.
Korábban a témában:

„Aggódó kritikával figyelem az Európai Unió működését” – mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben magyar újságírók előtt. Szerinte a választópolgárok jelentős része elvesztette bizalmát a demokratikus és uniós intézményekben, ami megágyazott a populizmus előretörésének.

Botka úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt két évben „hazug kampányával” elérte, hogy az emberek döntő többsége retteg a migránsoktól és a terrorizmustól. Szerinte azonban ez az Európai Unió hibája is, mert az EU és a meghatározó tagállamok vezetői késlekedtek és lassan reagáltak a migrációs hullámra, ami alapot teremtett a magyar miniszterelnök szándékainak.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, olyan Európai Unióra van szükség, amely minden megjelenő új válsághelyzetet gyorsabban és hatékonyabban tud kezelni, mert a demokrácia lebontásában érdekelt szélsőséges nacionalista és populista erők a késlekedést mindig ki fogják használni. Azt is mondta: nem tudja elképzelni, hogy a világ végezetéig Európa közepén egy szögesdrótkerítés húzódjon, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal le kellene bontani a magyar határzárat.

Ahhoz, hogy a kerítést minél hamarabb el lehessen bontani, Botka László szerint az kell, hogy az új európai mechanizmusok és a határvédelem működjenek, a válságövezetekben pedig megszűnjön az a helyzet, ami miatt millióknak kell elhagyniuk szülőföldjüket. Úgy vélte, a migrációs hullámot csak európai összefogással lehet megoldani. Megfontolandónak nevezte azt felvetést, hogy Líbiában a menekültek befogadását és elszállásolását ellátó infrastruktúrát létesítsen az EU, de azt is hozzátette, hogy tagadhatatlan joga egy nemzeti közösségnek, egy nemzetállamnak, hogy eldöntse, mennyi „gazdasági betelepülőt” akar befogadni.

A politikus kijelentette: minden brüsszeli tárgyalópartnerének meg kívánja erősíteni, hogy ha az MSZP kerül kormányra, az első intézkedések között fogja megszüntetni a civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket érintő új magyar törvényeket.

A kormánypárti sajtóban megjelent találgatásokra reagálva kijelentette: soha nem találkozott Soros Györggyel, és brüsszeli látogatása alkalmával sem kerül sor erre. Hangsúlyozta: soha nem volt egyetlen, Soros György által finanszírozott oktatási intézmény vagy program támogatottja, és az MSZP sem most, sem korábban semmilyen támogatásban nem részesült az amerikai pénzügyi befektetőtől vagy köreitől.

Brüsszeli programjáról elmondta: szerdán Marita Ulvskoggal, az Európai Parlament szociális bizottságának alelnökével találkozott, akivel az európai szociális pillér részleteiről tárgyalt. Csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke mellett Szergej Sztanisevvel, az Európai Szocialista Párt elnökével, Gianni Pittellával, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetőjével és Navracsics Tibor uniós biztossal tervez találkozót. Emellett Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával is találkozik, szerinte a szövetség célkitűzései nagymértékben összecsengenek azzal az új baloldali programmal, amelyet a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként meghirdetett. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.