Belföld

CEU-rektor: “Ha a magyar kormánnyal tárgyal az ember, kell lennie vészterveknek is”

A CEU egyelőre nem költözik Budapestről. Végre megindultak a tárgyalások Magyarország és New York állam között is, telefonon egyeztetett a két fél.

A hét elején elkezdett terjedni egy pletyka, amely szerint a kormány és a CEU háborújában végre döntő fordulat lett, és a CEU elköltözik Budapestről. Kedden az egyetem vezetése sajtótájékoztatót hirdetett, de előtte az egyetem hallgatóit is tájékoztatták arról, hogy mi a helyzet most az intézménnyel, ahol tanulnak. Innen derült ki, hogy a pletyka egyelőre nem igaz, a CEU nem költözik. 

Sőt, két hónap után múlt pénteken a magyar kormány végre telefonon beszélt Andrew Cuomo New York-i kormányzó kabinetfőnökével,

ezt már Michael Ignatieff rektor mondta el a sajtótájékoztatón.

A CEU szerint – amit korábban is mondtak – a megoldás a problémára az, hogy kétoldalú szerződést kötnek New York állammal. Ignatieff örül, hogy a magyar kormány tárgyalója ugyan velük nem beszél, de legalább New York állammal igen.

Egyszerre három vizsgálat

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Lex CEU-t egyszerre vizsgálja a magyar Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság is. A rektor elmondta, hogy semmi befolyásuk nincs ezekre a folyamatokra, és évekbe is telhet, mire bárhol döntés születhet. A CEU-nak viszont nincs ideje arra, hogy megvárja ezt.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Mert a rektor szerint ez egy egyetem, aminek működnie kell, de a törvény szerint jelenleg nem vehetnek fel diákokat a 2018-19-es tanévre. Ha továbbra sem vehetnek fel diákokat, az egyetem bezárhat.

De szeretném ma is megerősíteni, hogy nem fogunk bezárni. Ígéretet tettem az egyetem vezetői tanácsának, hogy nem fogunk bezárni. Budapesten fogunk maradni, és továbbra is hozzájárulunk a magyar tudományos élethez, ahogy azt az elmúlt 25 évben tettük.

– mondta Ignatieff.

A rektor elmondta, hogy június 22-én akadémiai konferenciát rendeznek az akadémiai szabadságról. Mert nem a CEU az egyetlen, amelynek a működését akadályozzák, ez a helyzet például Törökországban is.

A konferencia vezérszónoka a Nobel-díjas Mario Vargas Llosa lesz.

Nem sokkal ezután lesz az egyetem évzárója, ahol Joachim Gauck kapja meg a Nyitott Társadalom díját, amiért fontos szerepet játszott Kelet-Németország átalakulásában, ami alatt az ország diktatúrából szabad állam lett.

Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes szerint a mai sajtótájékoztató apropója az is, hogy pont két hónapja kezdődött el a küzdelem a CEU létezéséért. Azt mondta, ebben a pillanatban több kommunikációs csatorna is működik, de egyik fölött sincs a CEU-nak kontrollja. (Ezek a korábban már említett Altusz Kristóf-Andrew Cuomo, Európai Bizottság-magyar kormány és Európa Tanács-magyar kormány meccsek, valamint a magyar alkotmánybíróság vizsgálata.)

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Enyedi szerint a CEU a 2017-18-as tanévet az eddigi rend szerint fogja elindítani, ugyanúgy folyatják az oktatást, mint eddig.

A rektor egyébként elmondta, hogy szeretnének valódi tárgyalásokat a magyar kormánnyal, de Altusz Krisztóf főtárgyaló nem beszél velük.

Én pedig nem akarok sajtótájékoztatókon tárgyalni a magyar kormánnyal, abból az elmúlt két hónapban túl sok is volt.

Enyedi Zsolt azt is hozzátette, hogy csak remélni tudja, hogy a magyar kormány és New York állam között valódi tárgyalások folynak, de ezekről nem sokat tudnak, mert eddig csak Altusz Kristóf tájékoztatta őket valamennyire. Ha bármelyik fél megkeresi őket, szívesen adnak információkat.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ignatieff szerint nem okos dolog a kormánytól, ha csak húzza az időt, megvárva, hogy a CEU – akinek kevesebb ideje van, mint a kormánynak – lépjen, és vésztervekhez forduljon.

De ha a magyar kormánnyal tárgyal az ember, akkor kell lennie vészterveknek is. Ha addig tolnak minket, menni fogunk, de egyelőre Budapest az otthonunk.

– mondta Ignatieff. Azt is elmondta, hogy kicsivel tényleg optimistábbak, mert elindultak a tárgyalások, de nem szeretnék túl, vagy alulértékelni a saját erejüket. Ahhoz mindenesetre, hogy az ember optimista legyen, először erőt kell mutatnia.

Enyedi szerint az elmúlt hónapok eseményei azt mutatták meg, hogy az egyetemnek kötelességei vannak Magyarországgal szemben, és addig fognak itt maradni, ameddig csak tudnak.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Igantieffet arról is kérdezték, hogy elég lenne-e egy kétoldalú megállapodás New York állammal ahhoz, hogy tovább működhessen az egyetem, vagy vissza is kellene vonni a törvényt. Ignatieff szerint ez nem egy törvény, hanem egy szándékos politikai támadás egy olyan ügyben, amelynek semmi köze a CEU-hoz. Ez a törvény rossz, és nem csak a CEU-nak vagy Magyarország jó hírének árt, hanem minden másik egyetemnek is.

Enyedi szerint az, hogy az egyetem Budapesten van, kifejezetten sokat számít abban, hogy sok fiatal jelentkezik ide. Szerinte ez jelenleg Európa egyik legjobb városa a fiatalok számára, és a CEU-nak nagyon nagy előny, hogy itt lehetnek. Ezt pedig meg kell őrizni, ameddig csak tudják.

A sajtótájékoztatón bejelentkezett videón Liviu Matei is, az egyetem másik rektorhelyettese,

aki épp Mianmarban segít egy egyetemnek abban, hogy működni tudjanak.

Azért hívták meg őket, hogy megtudják, mi kell ahhoz egy egyetemnek, hogy a világnak ezen a részén sikeres oktatási intézmény lehessen. Azt mondta, azért is őket hívták meg, mert a CEU lecke abban, hogyan tud egy sikeres egyetem elindulni egy frissen demokratikussá vált országban.

Ignatieff azt is elmondta még, hogy a kormány egy másik egyetem ügyében Maryland állammal is tárgyal, de az az ügyben az érdekes, hogy a kormány elvileg megegyezett velük, de nem hajlandó elárulni a CEU-nak, hogy mi van pontosan a megegyezésben. Pedig ez példa lehetnek a CEU-nak is a megegyezésre.

Ráadásul az a megegyezés állami és nem szövetségi szintű megegyezés, korábban pedig azt mondták, hogy ez nem elég.

Itt tudhat meg mindent a kormány CEU-elleni háborújának kezdeteiről. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik