Belföld
President and Rector of the Central European University (CEU) Michael Ignatieff speaks during a press conference in Budapest on March 29, 2017.
The English-language CEU set up in Budapest by Hungarian born American businessman Georg Soros in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's right-wing government. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

CEU-rektor: Ez az otthonunk, itt maradunk

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 05. 30. 11:23

Korábban a témában:

Sajtótájékoztatót tart a CEU kedden délután fél egytől az egyetem jelenlegi helyzetéről, amin részt vesz Michael Ignatieff, elnök-rektor, Enyedi Zsolt, magyar ügyekért felelős rektorhelyettes, Fodor Éva, társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes és Liviu Matei, rektorhelyettes. Ezt megelőzően a CEU -n délelőtt tizenegytől hallgatói fórumot tartott Michael Ignatieff.

Budapest, 2016. szeptember 15.
A Közép-európai Egyetem (CEU) új, energiahatékony, Budapest belvárosában lévõ épülete 2016. szeptember 15-én, az ünnepélyes átadás napján.
MTI Fotó: Marjai János
Megérkezett a magyar kormány válasza CEU-ügyben
Az Európai Bizottság „érzi az ügy sürgősségét”.

A fórumon Michael Ignatieff, a CEU rektora beszélt a magyar kormány és New York között zajló tárgyalásokról, bár ezeket inkább “megbeszélésnek nevezte”. Kiemelte, hogy jelenleg három jogi folyamat is zajlik, amire nekik semmilyen ráhatásuk nincs, egyrészt New York, másrészt az Európai Bizottság, harmadrészt a Velencei Bizottság oldaláról.

Ignatieff arról is beszélt, hogy eközben ők egyedül a tanév rendjével tudnak foglalkozni, így idén nyáron is indulnak az intézményben nyári egyetemi kurzusok, a következő tanév pedig ugyanúgy elindul a CEU-n, mint a korábbi években. Hozzátette azt is, hogy a lex CEU viszont megakadályozza, hogy hallgatókat fogadjanak a 2018/19-es tanévtől. Viszont Ignatieff leszögezte, hogy

a CEU semmilyen körülmények között nem zár be, az egyetem folytatja működését.

Lex CEU: járhatsz, de levágjuk a lábaidat
Végre egy asztalhoz ült az egyetem vezetése és a kormány. Meg Schmidt Mária, aki elmondta, mi esik neki rosszul.

Az egyetem otthont ad majd egy nemzetközi konferenciának június 22-én, amin az egyetemek szabadságáról lesz szó, a főszónok pedig Mario Vargas Llosa lesz, aki 2010-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Az ezt követő napon rendezik majd az egyetemi diplomaosztót, amin a CEU vendége lesz Joachim Gauck. Ignatieff elkötelezetten beszélt arról, hogy ezek után is még több diákot szeretnének az egyetem hallgatói között látni, hogy megismerhessék Budapestet, ezt a nagyszerű várost, ami az otthonunk.

Zárásként a CEU rektora kijelentette:

ez az otthonunk, itt maradunk.

A sajtótájékoztatóról készült cikkünket itt olvashatja. 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.