Belföld

CEU-rektor: Ez az otthonunk, itt maradunk

Sajtótájékoztatót tart a CEU kedden délután fél egytől az egyetem jelenlegi helyzetéről, amin részt vesz Michael Ignatieff, elnök-rektor, Enyedi Zsolt, magyar ügyekért felelős rektorhelyettes, Fodor Éva, társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes és Liviu Matei, rektorhelyettes. Ezt megelőzően a CEU -n délelőtt tizenegytől hallgatói fórumot tartott Michael Ignatieff.

Megérkezett a magyar kormány válasza CEU-ügyben
Az Európai Bizottság „érzi az ügy sürgősségét”.

A fórumon Michael Ignatieff, a CEU rektora beszélt a magyar kormány és New York között zajló tárgyalásokról, bár ezeket inkább “megbeszélésnek nevezte”. Kiemelte, hogy jelenleg három jogi folyamat is zajlik, amire nekik semmilyen ráhatásuk nincs, egyrészt New York, másrészt az Európai Bizottság, harmadrészt a Velencei Bizottság oldaláról.

Ignatieff arról is beszélt, hogy eközben ők egyedül a tanév rendjével tudnak foglalkozni, így idén nyáron is indulnak az intézményben nyári egyetemi kurzusok, a következő tanév pedig ugyanúgy elindul a CEU-n, mint a korábbi években. Hozzátette azt is, hogy a lex CEU viszont megakadályozza, hogy hallgatókat fogadjanak a 2018/19-es tanévtől. Viszont Ignatieff leszögezte, hogy

a CEU semmilyen körülmények között nem zár be, az egyetem folytatja működését.

Lex CEU: járhatsz, de levágjuk a lábaidat
Végre egy asztalhoz ült az egyetem vezetése és a kormány. Meg Schmidt Mária, aki elmondta, mi esik neki rosszul.

Az egyetem otthont ad majd egy nemzetközi konferenciának június 22-én, amin az egyetemek szabadságáról lesz szó, a főszónok pedig Mario Vargas Llosa lesz, aki 2010-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Az ezt követő napon rendezik majd az egyetemi diplomaosztót, amin a CEU vendége lesz Joachim Gauck. Ignatieff elkötelezetten beszélt arról, hogy ezek után is még több diákot szeretnének az egyetem hallgatói között látni, hogy megismerhessék Budapestet, ezt a nagyszerű várost, ami az otthonunk.

Zárásként a CEU rektora kijelentette:

ez az otthonunk, itt maradunk.

A sajtótájékoztatóról készült cikkünket itt olvashatja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik