Közélet

CEU-ügy: New York állam kormányzója kész tárgyalni a kormánnyal

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 24. 16:35

Részben meghallgatásra találtak Balog Zoltán imái: Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója kész leülni tárgyalni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a CEU tovább működhessen Magyarországon. A szerda délután kiadott közlemény szerint a CEU az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, egyben világszínvonalú intézmény. Több mint 25 éve jelent értéket Magyarország számára, a hallgatói pedig több mint 100 országot képviselnek.

Mindenkinek az az érdeke, hogy a CEU szabad intézményként továbbra is Budapesten maradjon,

írta Cuomo. Közleményében emlékeztetett arra, hogy Magyarország csak az amerikai kormány részvételével hajlandó tárgyalni az egyetemről, a kormányzó pedig eleget kíván tenni ennek a kérdésnek, hogy minél előbb megoldódjon a helyzet.

 

A CEU üdvözli

A CEU üdvözli New York állam kormányzójának közleményét, amelyben Andrew M. Cuomo kifejezte, hogy haladéktalanul kész tárgyalni a magyar kormánnyal a felsőoktatási törvény módosításairól, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik az egyetemet. A CEU szerint Cuomo közleményének időpontja is jelentőséggel bír, mert a magyar kormánynak csütörtökig válaszolnia kell az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hivatalos levelére. Emlékeztetnek: az Európai Parlament május 17-i döntése felszólította a magyar kormányt az amerikai hatóságokkal történő tárgyalásra. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora reméli, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd. „A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené” – mondta, hozzátéve, bíznak abban, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét, mint az „amerikai-magyar együttműködés szimbóluma”.

Balog Zoltán arról beszélt nemrég, hogy az amerikai kormánytól vár választ azzal kapcsolatban, hogy tárgyaljanak a CEU-ról. Az USA később egy sajtóközleményben azt írta, hogy a Trump-kormánynak nem áll szándékában beleavatkozni a kérdésbe, és arra nincs is felhatalmazása, szemben New York állam kormányzójával.

Budapest, 2016. november 26.
A CEU Középeurópai Egyetem, CEU Business School régi épülete az V. kerület, Nádor utca 9-ben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Az amerikai kormány helyretette Balog Zoltánt és nem ül le CEU-ügyben tárgyalni
Nincs felhatalmazásuk a közbelépésre, de felszólították Magyarországot a felsőoktatási törvény felfüggesztésére.
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. december 13.
Középiskolások tüntetnek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen a budapesti Széll Kálmán téren 2012. december 13-án.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.