Gazdaság

Újságírók rángatása miatt tüntettek az újbudai Fidesznél

Mi dolgozunk, ti újságírókat bántalmaztok. Erre a logikára hívtak össze egy tüntetést a Budafoki útra szombaton.

Egyre komolyabban veszi a kormánypárt a független sajtó ellehetetlenítését, és mostanság több olyan eset is történt, amikor már fizikailag is inzultáltak tudósítókat. A HírTV riporterének kezéből a mikrofont csavarták ki, de a 444 női operatőrének esete még komolyabb volt:

egy nemzeti konzultációs fórumon a XI. kerületben Szabó László, az újbudai Fidesz tagja megrángatta a kéréseknek amúgy eleget tevő újságírót, akinek senki sem segített.

A történtek után a Fidesz természetesen Halász Júlia újságírót nevezte provokátornak és pökhendi közleményben közölte, nem történt semmi. A 444 pedig főszerkesztői állásfoglalást közölt és hitelesnek nevezte az újságírónő állításait. Mindenesetre szombatra demonstrációt hirdetett a Nem maradunk csendben Facebook-csoport Kiállunk a bántalmazott újságíró mellett! címmel a Budafoki út 9., a helyi Fidesz-iroda elé (a helyszínen inkább úgy tűnik, a Budafokit és a Bartók Béla utat összekötő utcácska, a Csíky utca lesz a fő helyszín).

Galéria

Fotók: Fülöp Dániel/ 24.hu

Urbán Ágnes médiakutató volt az első felszólaló, aki dióhéjban azt mondta a kormányhoz kötődő médiáról és a közmédiáról beszélve, hogy el kell kezdeni beszélgetni azokkal, akik az állami propagandából tájékozódnak. Diószegi Nóra, a Kettős Mérce szerkesztője pedig elmondta az, mik az újságírás nehézségei, illetve kiemelte, hogy el kell ítélni az atrocitásokat, amik újságírókat érnek.

A beszédek után a tüntetés rapid módon feloszlott, ki-ki ment a dolgára, annak ellenére, hogy páran próbálták kapacitálni a résztvevőket egy vonulásra a belváros felé.

Élőben is követtük a helyszínen a tüntetést, itt visszanézheti a videónkat:

FRISS!

Azt az információt kaptuk, hogy a tüntetés után nem sokkal valakik már le is szaggatták a – fotóinkon látható módon – teleragasztott irodakirakatról a matricákat, fotókat, szövegeket, lapokat. Az illető valószínűleg nem környezetvédő, amit letépett, azt el is szórta a járdán.

Fotó: olvasók/ Gulyás Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik