Belföld

Tizenhárom évet kapott a gyilkos budai ápoló

Ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék kedden annak az ápolónak az ügyében, aki 2015 nyarán megölt egy beteget és egy másik pácienssel is megpróbált végezni egy budai idősek otthonában. Tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtották, tíz évre eltiltották a  közügyek és örökre a foglalkozása gyakorlásától.

Gyógyszereket szedett, ivott rá, és hallgatott róla

A vádirat szerint a férfi 2014 áprilisától dolgozott a XI. kerületi,  Kamaraerdei úton lévő idősek otthonában ápolói és gondozói munkakörben. Évek óta folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állt, ezt az intézményben nem tudták, és az orvosi alkalmassági vizsgálaton is elhallgatta. A vádlott 2015 májusában magánéleti problémák miatt inni kezdett, méghozzá rendszeresen, munkaidő után, illetve a szabadnapjain is. Eközben a gyógyszereit tovább szedte.

Azt érezte, hogy ölnie kell

A férfi 2015. augusztus 04-én ölt. Nappali műszakban dolgozott, amikor “az este folyamán hirtelen erős ölési késztetést érzett”. Ezután az  intenzív osztály egyik kórtermébe ment, egy 71 éves, legyengült fizikai állapotban lévő asszonyhoz. Kivette a feje alól a párnát és az arcába szorította, hogy megfojtsa. Az idős nő azonban kiabálni kezdett, ezért a támadó leállt, félt ugyanis, hogy valamelyik munkatársa meghallja az asszonyt. Visszatette a párnát a beteg feje alá és kisietett a szobából.

Körülbelül 45 perccel később egy másik kórterembe ment be, ahol egy 83 éves nő feküdt, olyan rossz állapotban, hogy képtelen lett volna megvédeni magát, hárítani a támadást. Az ápoló ezúttal is párnát szorított a beteg arcára, ám ezúttal ölt. Az áldozat megfulladt. Miután meggyőződött róla, hogy az asszony meghalt, elhagyta a helyiséget.

Korábbi sajtóhírek szerint a férfi a történtek után pszichológushoz fordult, akinek mindent bevallott. Pedig lehetséges, hogy megúszta volna a gyilkosságot, mert azt hitték, az idős beteg természetes halált halt.

A brutális bűncselekmények ügyében tavaly novemberben emeltek vádat több emberen, illetve védekezésre képtelen, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik