Belföld

Nem küldik rács mögé Geréb Ágnest

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését a Fővárosi Törvényszék csütörtökön, perújítási eljárásban. A kétéves fogházbüntetést első fokon öt évre felfüggesztették, a foglalkozástól eltiltás idejét pedig tízről nyolc évre csökkentették.

Geréb Ágnes az utolsó szó jogán felidézte orvosi pályafutásának azokat az állomásait, amikor hatályos jogszabályokkal vagy protokollokkal szemben döntött, de – fogalmazott – mindig a szülő nők, az újszülöttek, az apák és az egész társadalom érdekének megfelelően.Arról beszélt, hogy ezeknek a döntéseknek egy része – amelyekért többször elmarasztalták – később jogszabályokban, a szakmai protokollban, vagy a gyakorlatban elfogadottakká vált. Példaként említette az apás szülések lehetővé tételét 1977-ben, amiért akkor még fél évre eltiltották a szülések kísérésétől, ma pedig már elfogadott, támogatott gyakorlat.

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyet perújítás folytán kezdték el ismét tárgyalni. Két halálesetről beszélünk, az egyik tragédia csaknem tíz évvel ezelőtt történt. Geréb Születésházban vezetett le szülést 2007 szeptemberében, ám a magzat válla elakadt az anya szeméremcsontjában, ahonnan csak azután tudták kiszabadítani a picit, hogy kórházba került, de az életét már nem tudták megmenteni. A másik tragédia pedig 2003-as, Geréb ikerszülést vezetett le, az első baba komplikáció nélkül megszületett, ám a másik csecsemő a vád szerint “születésekor a megfelelő szintű ellátás késedelme miatt, legalább 12 percig tartó agyi oxigénhiányos állapotba került”.

A halálesetek körülményeiről, illetve az ügyekkel kapcsolatos korábbi bírósági döntésekről itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik