Belföld
Budapest, 2017. április 4.
Rendőrök és demonstrálók a Parlament épülete előtt 2017. április 4-én. Az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői közül többen a Közép-európai Egyetemtől az Országházhoz vonultak. Az Országgyűlés ezen a napon módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, amelynek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem vizsgálja a rendőrség, hogy azonosító nélküli „kidobókat” küldtek a tüntetőkre

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 04. 07. 06:48

Pedig több jogi szakértő szerint is problémás, ami kedden történt a Parlamentnél.
Korábban a témában:

Csütörtöki cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy kedden, amikor a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetés résztvevőinek egy része a demonstráció után a Parlamenthez vonult, a rendőrsorfal előtt kidobónak tűnő, azonosító nélküli emberek sorakoztak fel és agresszíven próbálták visszatartani a tüntetőket, akik az EU-zászlót akarták kitűzni az Országházra. A fellépés csak olaj volt a tűzre, végül az „azonosítatlan beavatkozók” visszavonultak a rendőrök közé.

A rendőrség elismerte, hogy „polgári ruhás rendőri állományról” van szó. A TASZ gyülekezési jogi programvezetője, Hegyi Szabolcs ugyanakkor a 24.hu-nak azt mondta, problémás, ha rendőrként lépnek fel olyan civil ruhások, akik nem viselnek azonosítót és nem is azonosíthatók be rendőrként. Az Index jogásza, Bodolai László pedig azt mondta, mindenképpen jogszerűtlen, ami történt.

Az esetről megkérdeztük a BRFK-t, akik kérdéseinkre a következő válaszokat adták:

Fenntartják-e, hogy jogszerű volt az azonosítót nem viselő rendőrök fellépése?

– Igen.

Vizsgálják-e az ügyet?

– Nem.

Mulasztottak-e az egyenruhás rendőrök, amikor nem avatkoztak közbe?

– Nem.

Hol tehetnek panaszt azok, akiket az intézkedés érintett?

– A rendőri intézkedéssel vagy fellépéssel szemben panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél vagy a Rendőrség Központi Panaszirodájánál lehet tenni.

A Magyar Nemzetnek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, volt rendőr és kommandós azt mondta, értetlenül figyelte a dulakodást. Szerinte a hangadók, erőszakos tüntetők kiemelése megszokottnak számít, az is, hogy ebben civil ruhás nyomozók vesznek részt, ebben az esetben azonban nem látott arra utaló jelet, hogy bárki is erőszakoskodott volna, mígnem az első sorban álló tüntetőket el nem kezdték rángatni az azonosítatlan civil ruhás rendőrök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.