Belföld

A Jobbik levadászná a Kék Bálna csoportot

A párt jogi lépéseket sürget a fiatalok öngyilkosságához vezető játék és a mögötte álló csoport ellen.

Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta, az Oroszországból indult “hullámnak” már voltak áldozatai Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Magyarországon is fel kell mérni a veszély mértékét. Mint korábban megírtuk, a magyar rendőrség még nem kapott bejelentést a kamaszokat öngyilkosságra buzdító „Kék Bálna” csoportról, 

A Jobbik szerint ez már nemzetbiztonsági ügy. Mirkóczki Ádám kezdeményezni is fogja, hogy a titkosszolgálat számoljon majd be a parlamenti szakbizottságnak. A küzdelem része lehet az internetes tartalomblokkolás mellett az is, hogy az elkövetők ellen a legnagyobb szigorral lépjenek fel. A Jobbik minden támogatást megadna egy esetleges Btk.-módosításhoz.

Farkas Gergely szerint az “őrült játék” társadalmi hátterében az elidegenedés áll. instabil fiatalokat használ ki a beteges kezdeményezés. A Jobbik politikusa azt javasolta, hogy a veronai tragédiához hasonlóan erről is beszélgessenek a tanárok a diákokkal. Azt is szeretné, ha a készülő nemzeti alaptantervben hangsúlyos szerepet kapna a tudatos internethasználat, a diákok kritikusan viszonyulnának a tartalmakhoz.

A frakcióvezető-helyettes szorgalmazta, hogy jusson több forrás az iskolapszichológusokra, a szülőket pedig arra kérte, hogy kiemelten foglalkozzanak gyermekeikkel. A fiataloknak is van felelősségük, fontos, hogy észleljék barátaikon, osztálytársukon, ha valami nincs rendben. A jobbikos politikus azt mondta, nem pánikot szeretnének kelteni, hanem reális képet akarnak kapni a helyzetről.

Az úgynevezett virtuális szekták a fiatalokra nagyon veszélyesek, a szülők jelentős része nem is tudja, mekkora bajban van a gyermeke és Magyarországon is léteznek – többnyire zárt és titkos – támogatói Facebook-csoportok öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó fiataloknak. A tagok sorstársi közösséget élhetnek meg, megoszthatják az érzéseiket, válaszokat is kapnak.

A rendőrség korábban azt kérte, a szülők beszélgessenek gyermekükkel az interneten látottakról, vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is.  Sajtóhírek szerint a Kék Bálna nevű internetes csoport különféle kihívásokra buzdítja az általa elért fiatalokat, az utolsó “próba” pedig az öngyilkosság.

 

Figyelem! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik