Belföld

A magyar rendőrök még nem kaptak bejelentést a Kék Bálnáról

Ennek ellenére is figyelmeztetnek a biztonságos internethasználat fontosságára.

A magyar rendőrség is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy több országban terjed a kamaszokat öngyilkosságra buzdító „Kék Bálna” csoport tevékenysége. Azt írják: hazánkban az elmúlt hónapokban nem érkezett bejelentés ezzel kapcsolatban, de felhívják a figyelmet közleményükben a tudatos és biztonságos internet-használatra, nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek tekintetében is.

A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik

– szögezik le.

Rámutatnak: számos olyan program van, amely lehetővé teszi a biztonságos böngészést, erről internetszolgáltatónk is információt nyújt. A szülők meghatározhatják, hogy gyermekük milyen oldalakat látogathat meg, és mennyi időt tölthet az interneten.

Figyelmeztetnek:

a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;

Azt is írják, ne töltsünk fel magunkról vagy ismerőseinkről méltatlan képeket, a személyiségi jogok az internetre is vonatkoznak.

A szülőket arra buzdítják, beszélgessenek gyermekükkel az interneten látottakról, és időnként kérjék meg, hogy mutassa meg a profiloldalát.

A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.

A rendőrség biztonságos internethasználatról szóló tájékoztatója itt érhető el, emellett ajánlják a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapját is, káros tartalmakról pedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által működtetett Internet Hotline oldalon lehet bejelentést tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik