Belföld

A szegedi egyetem összes dékánja kiállt a CEU ellehetetlenítése ellen

A minisztertől azt kérik, a felmerült problémákat jogszabályi beavatkozás nélkül orvosolja.

Kedden a Parlament Fidesz-KDNP-s többsége várhatóan elfogadja azt a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által beterjesztett, még hétfőn este is szigorított törvényjavaslatot, amely ellehetetlenítené a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) működését. Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi, nagy létszámú budapesti demonstráció szervezői kedden 17 órára élőláncot hirdettek az egyetem köré.

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét karának dékánjai hétfőn nyilatkozatot tettek közzé, amelyben azt írják:

Mély aggodalommal követtük az elmúlt napokban az Emberi Erőforrások Miniszterének a felsőoktatás törvényi szabályozásának módosítására irányuló javaslatát.

A nyilatkozatban a dékánok hitet tesznek amellett, hogy Magyarország számára kizárólag olyan felsőoktatás-politika lehet eredményes, amely „fokozza a kiváló intézmények kiválóságát, lehetőséget nyújt a tudás fejlesztésére, a tudás átadására”.

A karok vezetői szerint a Közép-európai Egyetem „Magyarország nemzetközi mércével mért felsőoktatási kiválóságainak egyike, mely nem csupán oktatási és tudományos teljesítményével, hanem a társadalmi igényekre odafigyelő nyitottságával vívta ki elismertségét”. Úgy vélik, az intézmény körül gerjesztett bizonytalanság az egész magyar felsőoktatás működési környezetébe vetett bizalmat megkérdőjelezi.

A dékánok a minisztertől a felmerült problémák jogszabályi beavatkozást nélkülöző megoldását kérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik