ceu
Belföld

A CEU jogi lépéseket tervez

A kormány által ellehetetleníteni kívánt egyetem közölte: minden körülmények közt folytatják működésüket.

Elítéli a Közép-európai Egyetem (CEU) a felsőoktatási törvény keddi elfogadását, amelyről úgy gondolják, más magyar felsőoktatási- és kutatóintézmények tanszabadságát is veszélyezteti.

Az elfogadott törvénymódosítás még hátrányosabb határidőket jelöl meg, mint az eredeti törvényjavaslat. Az az elvárás, mely szerint a CEU-hoz hasonló külföldi intézményeknek felhatalmazást kell kapniuk az Egyesült Államok szövetségi kormányától, az Egyesült Államok Alkotmányának téves értelmezésén alapul

– írják. Rámutatnak: az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet, és 2004 óta a Magyar Köztársaság akkori miniszterelnökének és New York Állam kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik az intézmény.

Úgy vélik, az új törvény sérti az Alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit.

Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát

– mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. Hozzátette:

Addig is megkérjük a Magyar Kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot.

A rektor úgy látja, a támadások, melynek során egy hét alatt áterőszakolták az Országgyűlésen a törvénymódosítást, nem értek célt. „Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a magyar oktatóktól, tudósoktól, diákoktól és oktatási intézményektől kapott támogatásért” – tette hozzá.

Az egyetem a kormány figyelmét is felhívja az egyetem és a tanszabadság mellett megnyilvánuló nagyszámú támogatásra, amelyet Magyarország vezető tudósaitól, Nobel-díjasoktól, egyetemi rektoroktól és elnököktől, az Egyesült Államok Külügyminisztériumától, felsőoktatási szervezetektől, diákszervezetektől és magyar állampolgároktól kaptak.

„A CEU változatlan formában fenntartja oktatási programjainak integritását és folytonosságát ebben az időszakban is, és biztosítja minden jelenlegi és jövőbeli hallgatóját, hogy az egyetemünk minden körülmények között folytatja működését” – írták.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a CEU mellett kiálló vasárnapi tüntetés szervezői kedden 17 órára élőláncot szerveztek az egyetem Nádor utcai épülete köré.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik