Belföld

Mészáros Lőrinc nem tilthatta volna meg, hogy forgassanak a testületi ülésen

Megírtuk, hogy a sajtó forgatni szeretett volna csütörtökön a felcsúti önkormányzat rendkívüli testületi ülésén, ennek ellenére Mészáros Lőrinc polgármester figyelmeztette az újságírókat: nem mehetnek be kép- és hangrögzítő eszközökkel. A felcsúti polgármester azt mondta:

maximum majd kihívjuk a rendőrséget, és akkor majd ők eldöntik ezt a vitát, hogy mi a helyes, jó? Hogy önök mit tehetnek és mit nem tehetnek.

A TASZ az esettel kapcsolatban azt írta:

“Felcsút polgármestere és – jogvégzett – jegyzője szemmel láthatóan nincs tisztában a rájuk vonatkozó jogszabályokkal.

A helyi önkormányzat nyilvános képviselő-testületi üléseiről mind a sajtó, mind az egyes választópolgárok jogosultak kép- és hangfelvételt készíteni.

Ez a jog nem köthető az ülésen résztvevők engedélyéhez, de még csak előzetes bejelentési kötelezettséghez sem. Az ülésen résztvevők közszereplők, az üléshez köthető tevékenységük nyilvános politikai közszereplés, amely az érintettek hozzájárulása nélkül is rögzíthető és terjeszthető. Mészáros Lőrincnek így el kell viselnie, hogy hiába vásárolta fel a médiapiac jelentős részét, a tőle független sajtóban megjelenő tartalmakat nem cenzúrázhatja sem rendőrségi fenyegetéssel, sem más eszközökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik