Belföld

Orbánék elűznék, Vilniusban tárt karokkal várják a CEU-t

A litván főváros polgármestere levelet írt a Közép-európai Egyetem rektorának.

Mint arról beszámoltunk, az Orbán-kormány Soros György ellen folytatott boszorkányüldözésének áldozata lehet a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU), kedden ugyanis olyan törvényjavaslattal álltak elő, ami ellehetetleníti az intézmény működését.

Ahogy várható volt, máris van jelentkező, aki befogadná a magas színvonalú posztgraduális képzéseket folytató nemzetközi egyetemet, ha a kormány lépése miatt nem folytathatják működésüket Magyarországon. Remigijus Šimašius, a litván főváros, Vilnius polgármestere levelet írt Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának.

Šimašius a levélben elárulja: maga is tanult a CEU-n, ezért érti és támogatja azt a szerepet, amit az egyetem Magyarország és Európa tudományos életében betölt. Azt írta, sajnálattal értesült arról, hogy a magyar kormány részéről kihívásokkal szembesült az intézmény, és figyelembe véve azt, hogy ez a feszült helyzet újra és újra előállhat, azt javasolja, hogy az egyetem éljen azzal a nyílt és barátságos környezettel, amit Vilnius tud nyújtani.

A polgármester Ignatieff figyelmébe ajánlotta a litván főváros pezsgő nemzetközi közösségét, és azt, hogy rendelkezésre áll az erős induláshoz és gyors növekedéshez szükséges tehetség és infrastruktúra. Šimašius személyes találkozóra hívta a rektort Vilniusba, hogy megbeszéljék az egyetem átköltöztetésének lehetőségét.

Az előállt helyzet miatt szerdán tartott fórumon Michael Ignatieff azt mondta: „nincs más otthonunk, csak Budapest”, az egyetemet nem fogják bezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik