Belföld

Németh Szilárd csavaros észjárással magyarázta el, miért kell a “Soros-egyetemet” elkaszálni

Megírtuk,  a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ha ezt elfogadják, az gyakorlatilag a CEU kivégzését jelentené, az egyetem rektora egyelőre kivár a tüntetéssel, előbb tárgyal Balog miniszterrel.

Németh Szilárd a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján erről a témáról is beszélt:

Egyetlen külföldi egyetem, így a “Soros-egyetem” sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött.

Egyébként Palkovics László oktatási államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne. Vagyis Németh Szilárd egyelőre egy olyan jogszabályról beszél, amit éppen most akarnak módosítani.

A képviselő azt mondta, meglepődött, hogy “ekkora perpatvar” lett a Közép-európai Egyetemmel (CEU), a “Soros-egyetemmel” kapcsolatban.

Hozzátette, az Oktatási Hivatal a Magyarországon működő külföldi egyetemeket vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy több ilyen intézmény is szabálytalanul működik. Szerinte a szabálytalanságokban közös, hogy az érintett egyetemek az anyaországban nem folytatnak semmilyen oktatási-képzési tevékenységet – tette hozzá, a csalás kategóriájába sorolva ezt a helyzetet.

Minden ilyen típusú oktatási vállalkozásoknak, felsőoktatási intézménynek be kell tartania a magyar jogszabályokat

– jelentette ki Németh Szilárd.

Németh Szilárd a politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal “Soros-problémát lát a kérdésben”, az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben.

via GIPHY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik