Belföld

Az amerikai nagykövetség ellenzi, hogy a kormány nekiment a CEU-nak

ceu (ceu, )
ceu (ceu, )

David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő közleményt adott ki szerdán, amiben azt írja, az USA nagy aggodalommal tekint a magyar kormány törvénymódosító javaslatára.

Kostelancik szerint a javaslat súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem működését. Hozzátette, a CEU Amerikában és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval és magyarok ezreit oktatta, illetve alkalmazta.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.  Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét

– áll a közleményben.

A téma már a törvényjavaslat megjelenése utáni napon szóba került az uniós biztosok heti ülésén – írja az Index. Az oktatásért felelős magyar biztos, Navracsics Tibor számolt be Frans Timmermansnak és a többi uniós biztosnak a törvényjavaslatról. Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot az ügyben a magyar kormánnyal.

A Balog Zoltán által benyújtott új törvényjavaslat értelmében a kormány engedélye kellene az EU-n kívüli országok egyetemeinek Magyarországi működéséhez.

A témáról bővebben itt. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik