Belföld

Nem hisznek Tarlósnak, Orbántól kérnek pénzt

A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a kormányfőhöz fordul a béremelés ügyében.

 

Nem várnak tovább a főpolgármesterre a szakszervezetek, közvetlenül a miniszterelnöktől kérnek pénzt az önkormányzati dolgozók béremelésére. Az Egységes Közlekedési Szakszervezetet (EKSZ) megdöbbentette, hogy Tarlós István azt nyilatkozta, nyereségessé tette főváros cégeit, miközben például a BKV éppen a veszteségre és a tulajdonosi elvárásokra hivatkozva hárítja el a béremelési követeléseket.

Az EKSZ a mintegy 150 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közösen megbeszélést kezdeményez a miniszterelnökkel, mert már nem hisz a főpolgármesternek.Felháborítónak és nyilvánvaló időhúzásnak tartják a szakszervezetek Tarlós István ígéretét, majd ő egy „jó hosszú” levelet ír Orbán Viktornak, hogy emlékeztesse: az önkormányzati cégeknél dolgozók béremelése is az állam kötelessége. Ennél már lényegesen több kell – tudatta Nemes Gábor. Az EKSZ – elnöke szerint – már februárban felszólította Tarlóst, kérjen pénzt az államtól az önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozók béremelésére.

Ehhez képest a főpolgármester még csak most ígéri kegyesen, hogy majd ír egy hosszú levelet a miniszterelnöknek, miközben az állami tulajdonú cégeknél hamarosan már ki is fizetik az idei 13 százalékkal megemelt bért, januárig visszamenőleg.

Az önkormányzati cégek dolgozói elkeseredettek, türelmetlenek, elvárják, hogy a szakszervezet maga vegye kézbe az ügyet, közvetlenül a miniszterelnöktől kérjen segítséget.

Az EKSZ nem nézi tovább tétlenül ezt a színjátékot, hiszen a közlekedési cégnél továbbra sincs ajánlat. Nemes Gábor szerint a fővárosi vállalatok a nyereséges működést – ha valóban így van – egyértelműen az ott dolgozók kárára

és az ő hátukon gyalogolva érte el a városvezetés.

A közelmúltban egy Bécsben működő szakszervezet felajánlotta, hogy akár nyelvtanfolyammal is segít az Ausztriában munkát vállaló sofőröknek. A napokban erről is egyeztetnek, de az előzetes információk szerint a kinti bérajánlat havonta 2 ezer euró lehet. Az elnök emlékeztet: az EKSZ mintegy 800 kitöltött felmondási nyilatkozatot tett ügyvédi letétbe, ezeknek a sorsáról április közepéig döntenek a munkavállalók, zömében sofőrök, karbantartók és egyéb műszaki területen dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik