Belföld

Tarlós szerint majd megjavul a hármas metró

A főpolgármester nem látja reálisnak a budapesti Rolling Stones-koncertet.

Egy-két ilyen hiba még nem zárható ki az első hetekben, de aztán ezek majd megszűnnek

– mondta Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján a 3-as metró felújított szerelvényeinek üzemzavaraival kapcsolatban. Az ilyen bonyolult felújításoknál és üzembe helyezéseknél a kezdeti kisebb hibák elkerülhetetlenek – jelentette ki a főpolgármester. Április végéig öt felújított szerelvény áll forgalomba a 3-as vonalon – közölte.

Döntenek a Római-parti gátról

Tarlós a sajtótájékoztatón beszélt a Római-partra tervezett védműről is. Szerinte a kérdés az, hogy az egyik nyomvonalon a védmű felépítése a másikhoz képest mennyibe kerül és van-e fedezete, illetve a 70 hektár „sorsára hagyása” mekkora felelősséggel jár. Elmondta: hétmilliárd forinttal kerülne többe, ha a part menti nyomvonal helyett a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon építik meg a gátat.

A főpolgármester úgy vélte, a védmű építésénél nem az a helyzet, mint a Városligetben, ahol bármeddig lehet húzni az időt, mert ott az időhúzásnak nincs kockázata sem emberi életben, sem vagyonvesztésben. „Semmi mást nem akarunk, mint megvédeni Budapest egyetlen teljesen védtelen szakaszát” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Fővárosi Közgyűlés a következő ülésén dönt majd a nyomvonalról. „Alattomos, gonosz vádnak” nevezte, hogy tönkre akarnák tenni a partot.

Levelet ír Orbánnak

Az önkormányzati szektor béremeléseivel kapcsolatban azt mondta, tarthatatlan, hogy az állami cégek dolgozói béremeléseket kapnak, az önkormányzatiak pedig ebből kimaradnak. „Ilyen nincs, hogy vannak első- és másodrendű köztisztviselők és közalkalmazottak” – közölte. A jövő hét elején levélben fordul Orbán Viktorhoz, kérve a kormány segítségét az önkormányzatok nevében.

Szabálytalan kanyarodás

Azzal kapcsolatban, hogy Budapest egyes helyein új KRESZ-táblákat helyeztek el és szabálytalan kanyarodás miatt ötvenezres bírságot szabnak ki sok esetben, azt mondta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján arra biztatja azokat, akik – csak a kamerafelvétel alapján – büntetést kapnak, hogy ne fizessék be. A szabályozás szerint ugyanis a kamerák felvételei alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni – mutatott rá.

Nem tudnak mit csinálni a hajléktalanokkal

A jelenlegi jogszabályok alapján nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a V. kerületben, a 49-es villamos végállomásánál három hajléktalan ember „rendezkedett be” – mondta a főpolgármester. Szerinte csak az nem kap ellátást Budapesten, aki nem fogadja el, és „a szociális magatartás megfelelő kontrollja mellett” kell olyan jogosítvány, hogy az ilyen állapotok felszámolhatók legyenek.

Nincs hova vinni a Rolling Stones-t

A Dagály-úszókomplexumról Tarlós azt mondta, személyes álláspontja, hogy azt a főváros ne vegye át a vizes vb után, mert nem lesz nyereségesen üzemeltethető. Annak sem látja realitását, hogy Rolling Stones-koncert legyen a vb nyitórendezvényén, és nem is lát erre alkalmas budapesti helyszínt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik