Belföld

Lenyilazta szomszédja kutyáját a zalai rendőr, pénzbüntetést kapott

24.hu
24.hu

2017. 03. 09. 09:12

Állatkínzás vétsége miatt marasztalta el és pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a rendőrt, aki tavaly februárban Zalaegerszegen nyíllal lelőtte szomszédja kutyáját. Az ügyben a napokban mondták ki az ítéletet, amely szerint a 34 éves egyenruhásnak 400 ezer forintot kell fizetnie, illetve állnia kell az állat gazdájának a tetem elszállításával és elhamvasztásával járó költségeit is – vagyis egyelőre csak kéne, a döntés ugyanis nem jogerős – derül ki a zaol.hu cikkéből.

A bíróság tehát bizonyítottnak látta, hogy a hivatásos rendőr elkövette az állatkínzást az eb elpusztításával, egy másik vádpont alól azonban felmentették.

Ahogy arról beszámoltunk, a vádirat szerint Hógolyó a kerítés résein, vagy az alatta kotort mélyedésen keresztül jutott át a hivatásos állományú rendőr udvarára. Az egyenruhás többször szólt szomszédjának, hogy javíttassa meg a kerítést, de nem történt semmi. A kutyát idén februárban lőtte le, amikor az ismét átszökött hozzá. Egy 40 centiméteres nyílvesszővel meglőtte az állatot, ami átszúrta a tüdejét. Hógolyó azonnal elpusztult.

A kutya gazdája mindezt látta, de hiába kiabált, a rendőr ügyet se vetett rá, az eb tetemét egy műanyag zsákba tette, majd kocsijával a Zalaegerszeg és Gellénháza közötti út mellett található erdős területre vitte és egy elhagyatott részen kidobta.

A másik vádpont lőfegyverrel visszaélés bűntette volt. A szomszéd bejelentésére kiérkező nyomozók ugyanis lefoglaltak kollégájuktól egy Slavia márkájú légpuskát is. Erről a szakértő megállapította, hogy lőfegyvernek minősül, ám a megszerzéséhez, tartásához szükséges engedélyekkel K. Zoltán nem rendelkezett. A bíróság a vádlottat a lőfegyverrel visszaélés vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel. A tárgyaláson meghallgatott fegyverszakértő véleménye alapján nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott tulajdonában álló Slavia 631 típusú lőfegyvernek minősülő légpuskát mikor alakították át, mert a légpuskával rendelkező nem sportlövők számára az átalakítás még a használat során sem vehető észre egyértelműen, és így nem lehetett bizonyítani azt sem, hogy a vádlott tudott a sportlőfegyver lőfegyverré átalakításáról, vagy abban közreműködött volna.

Az ítélet azért nem jogerős, mert az ügyész a büntetés súlyosítása, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása iránt, míg a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.​

A lap érdeklődésére a rendőrség közölte, az elmarasztalt rendőr jelenleg is az egerszegi kapitányság állományában teljesít szolgálatot. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a tiszthelyettes szolgálati viszonyára az nem lesz közvetlenül hatással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.