Belföld

Nagy nap ez a mai a pálhalmi börtön húsz fogvatartottjának

24.hu
24.hu

2017. 02. 09. 17:24

Korábban a témában:

Közel húsz fogvatartott vizsgázott és szerzett szakvégzettséget csütörtökön a pálhalmai börtönben, mint vendéglátó eladó. A kétéves szakképzést a Pannon Oktatási Központ és a bv. intézet közösen indította el, amelynek célja volt, hogy hiányszakmában adjon OKJ-s végzettséget az elítélteknek. A sikeresen vizsgázók akár kifőzdékben, gyorsétkezdékben, kávéházakban, illetve némi továbbképzéssel nagyüzemi konyhán, szakácsként dolgozhatnak a szabadulásukat követően.

2005 óta nagy hagyománya van a Pálhalmai Országos Bv. Intézetben a fogvatartotti szakoktatásnak, több tucat elítélt végzett már korábban gyorséttermi eladóként, szakácsként vagy vendéglátói eladóként.

A jelenlegi szakképzés fő célcsoportja a szakképzettséggel nem rendelkező fogvatartottak voltak,

akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeztek. A tananyagban olyan elméleti és gyakorlati tantárgyak szerepeltek, mint a gazdálkodói és vendéglátói ismeretek, a foglalkoztatási ismertek, a szakmai angol nyelv, a munka- és fogyasztóvédelem, illetve az értékesítési ismeretek vagy az étel- és italismeret.

A záróesemény elméleti és gyakorlati vizsgából állt, ahol a vizsgázók közül négyen a reintegrációs őrizet hatálya alatt, külön bv. bírói engedéllyel vettnek részt a gyakorlati vizsgán, de a képzés sikerességét az is bizonyítja, hogy

korábban szabadult elítéltek is jelezték részvételüket, hogy megszerezhessék a bizonyítványt.

A vizsgázóknak tételhúzást követően, a fogvatartotti konyhán kellett elkészíteniük az előírt fogásokat – ahol egyébként az elhelyezett elítéltek mindennapi ételeit is készítik –, amit a négyfős bírálóbizottság tagjai szemrevételezéssel és kóstolással értékeltek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.