Belföld

13 évet kapott a rendőrre támadó késelő

Egy kőbányai villamosmegállóban hőzöngött még 2015 decemberében, gyilkossági kísérletért kell felelnie.

13 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki még 2015 decemberében, késsel nyakon szúrt egy szolgálaton kívüli rendőrt Kőbányán, egy villamosmegállóban.

Az emberölés bűntettének kísérlete miatt elítélt V. Krisztián ittas állapotban azt üvöltötte a megállóban, hogy az este folyamán „börtönbe rakja” magát, illetve valakit „kirángat a kocsiból és agyonveri”.

A sértett a megállóba érkező villamosról szállt le. A vádlott meg akarta ütni, de a szolgálaton kívüli rendőr ellökte magától. Ekkor V. Krisztián kést rántott és nyakon szúrta a rendőrt, átvágva a nyaki verőerét. A sértett menekülni próbált, de a vádlott utána futott, a késsel hadonászva fenyegette, hogy megöli. A szolgálaton kívüli rendőr életét a kiérkező mentők mentették meg, a szúrás miatt maradandó arcsérülést szenvedett.

A vádlott az eljárás során tagadta a garázda viselkedést, és azt is, hogy szándékosan provokálta, megszúrta volna a sértettet. Azzal védekezett, hogy a rendőr fogott rá kést, és a dulakodás közben saját magát vágta meg. Csakhogy ezt a megállóba telepített kamerák felvételei és a villamosra várakozó utasok is cáfolták.

Az orvosszakértői és nyomszakértői vélemény is igazolta, hogy V. Krisztián szándékosan szúrta meg a sértettet, a bíróság pedig azt is megállapította, hogy azzal, hogy a nyakra mérte a szúrást, egyenes szándékkal akarta elkövetni az emberölést és csak a véletlennek köszönhető, hogy a sértett nem halt meg.

A vádlott egyébként többszörös visszaeső, a cselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A feltételes szabadság kedvezményéből kizárták.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbez. A vádlott előzetes letartóztatását fenntartják, mert szökéstől, elrejtőzéstől és bűnismétléstől is tartani kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik