Belföld

A munkaadók idén sem szándékoznak béren kívüli juttatásokkal kényeztetni dolgozóikat

gyár dolgozói (gyár dolgozói, fémipar, bmw gyár, munkaerő)
gyár dolgozói (gyár dolgozói, fémipar, bmw gyár, munkaerő)
A cégek a szabályok változása ellenére ragaszkodnak a bevált cafeteria-elemekhez - írja keddi számában a Világgazdaság a K&H Bank legutóbbi elemzése alapján.

Bár az idei adócsomag alapján nagy változások történtek a béren kívüli juttatások szabályaiban, ennek pozitív hatása még nem látszik a kis és közöves vállalkozások (kkv-k)várakozásaiban – mondta a napilapnak Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv-marketingfőosztály vezetője.

A felmérés szerint például a munkába járás költségtérítésének népszerűsége 13 százalékról 17 százalékra nőtt, letaszítva a trónról az Erzsébet-utalványt (ennek aránya 16 százalék volt).

A pénzbeli jutalom – 10 százalékos arányú – stabilan tartja harmadik helyét, míg SZÉP Kártyával a kkv-k 9 százaléka tervez az idén – részletezte a főosztályvezető.

Idén sem lesz kánaán…

A munkavállalók az idén sem számíthatnak a béren kívüli juttatások dömpingjére: a vállalkozások mindössze 40 százaléka kalkulál ilyen jellegű bérkiegészítéssel. Ez azonban mégis némi javulást mutat a tavalyi harmadik negyedévhez képest, amikor 36 százalék volt az ilyen bérkiegészítést adó cégek aránya.
A különböző ágazatok igen eltérő arányban alkalmaznak cafeteriát.

Leginkább az iparban dolgozók számíthatnak béren kívüli juttatásokra (54 százalék), miközben az agráriumban éppen fele ennyi cég (27 százalék) tervez ilyen jellegű bérkiegészítést. A kereskedelemben az átlaggal szinte megegyező arányban (41 százalék), míg a szolgáltató szektorban minden harmadik vállalkozás kíván élni a cafeteria lehetőségével – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik