Kultúra

Pénzügyi biztost kapott a nyakába az Operaház feje

A dolgozók nem túl elégedettek a folyamatos megszorítások miatt, a főigazgató meg jól elviccelődik, miközben az ő széke se biztos.

Ugyan egész jól megy látszólag az Operaháznak mostanság, mégis inog Ókovács Szilveszter főigazgató széke az Index cikke szerint. Hiába újul meg az épület 23 milliárd forintból, hiába adnak már operát az M5 csatornán, hiába kapott a vezetőség szponzori BMW-ket, Ókovács ünnepi körlevelében is előkerül a bizonytalanság:

azt nem tudhatom, hogy készül-e valaki ide, de tudnotok kell, hogy én nem készülök sehová.

Azzal is volt némi zavar, vajon van-e pénzügyi ellenőr az Operaházban, de végül az intézmény is elismerte, két hónapja ott dolgozik ilyen pozícióban Hegmanné Nemes Sára volt NFM-államtitkár, a kecskeméti egyetem exkancellárja. Az Operaház szerint ez nem nagy dolog, szinte minden intézménynél akad ilyen.

Ókovács a fent említett levélben egyébként azt írja, többet nem lehet már kipréselni az 1200 dolgozóból, és ez többé-kevésbé így van. Nem jár év végi jutalom idén és 2018 őszénél hamarabb béremelés sem lesz. Egy főigazgató-helyettesi levélből azt is megtudhatták a dolgozók, hogy az új cafeteria-szabályok miatt kevesebb dolog jár jövőre, pl. már csak négy hónapra kapnak BKV-bérletet.

A szakszervezet tiltakozik, miközben az intézmény tárgyalásokat kezdene velük, hogy egy saját rendszerre átálljanak. Az Operaház az Indexnek jelezte, a cafeteria kvázi jutalom, nem járandóság, nem függ pl. a nézőszámtól sem. Hozzátették, “a garantált illetmény 15 százalékos emelése várható” január 1-től, bár ezt az állam biztosítja a kulturális közalkalmazottaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik