Belföld

Egy volt budapesti ügyvéd be akart betonozni egy három tagú családot, elítélték

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 17:23

Korábban a témában:

Négy rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészülete bűntette és sikkasztás bűntette miatt három év hat hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a vádlottat, aki évekkel ezelőtt több személyt hívott fel mások megölésében való közreműködésre.

A nyugdíjas korú vádlott 2014 őszén elhatározta, hogy a neki több millió forinttal tartozó, háromtagú családot „elteteti láb alól”.

A korábban ügyvédként tevékenykedő férfi terve az volt,

hogy az élettársának ingatlanán építési munkálatokat végző vállalkozóval elraboltatja sértetteket, majd bebetonoztatja őket a XXII. kerületi építkezésen.

Szándékáról csak az építési szakemberrel beszélt. A vállalkozó ugyan színleg elfogadta a megbízást, de ezzel egyidőben értesítette a rendőrséget.

A rendőrség 2014 szeptemberében elfogta az idős férfit, aki miután az előzetes letartóztatását megszüntették, újabb emberölés előkészületét határozta el, melynek célpontja korábbi élettársa új barátja volt.

A bűncselekmény elkövetéséhez ezúttal is segítőt keresett magának: egyik ismerősének büntetett előéletű testvéreit szerette volna bevonni a bűncselekmény elkövetésébe. Arra nem számított, hogy terve ezúttal is kitudódik, azaz látszólagos bizalmasai értesíteni fogják a rendőrséget. E cselekményt követően két hónappal a vádlott ismételten elhatározta, hogy más személyek bevonásával ugyan, de végrehajtja volt élettársa barátja sérelmére kitervelt bűncselekményt.

Ez alkalommal azonban a hatóság fedett nyomozó közreműködésével 2015 áprilisában elfogta őt.

Az ügyészség a négy rendbeli emberölés előkészületének bűntette mellett két rendbeli jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint két rendbeli ügyvédi visszaélés bűntettével, továbbá zugírászat vétségével vádolta a férfit. A vádirat szerint sikkasztás alapját az képezte, hogy a volt ügyvéd, ügyfelei nála letétbe helyezett pénzét az ő hozzájárulásuk nélkül harmadik személyek részére kölcsönadta.

A rendelkezésre álló bizonyítékok – a tanúvallomások, valamint a kép- és hangfelvételek – alapján a bíróság 2017. január 24-én négy rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészülete bűntette és sikkasztás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat.

A bíróság ítéletében egy rendbeli sikkasztás bűntette és egy rendbeli ügyvédi visszaélés bűntette vonatkozásában megállapította, hogy a cselekmény már a feljelentés időpontjában elévült, ezért az eljárást e bűncselekmények tekintetében megszüntette. Egy rendbeli ügyvédi visszaélés bűntette és a zugírászat vétsége tekintetében pedig a bírság nem látta bizonyítottnak a büntetőjogi felelősség megállapítását, így e vádpontok tekintetében felmentő rendelkezést hozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős korát, valamint a vagyon elleni cselekményénél az idő múlást, míg súlyosító körülményként értékelte a kitartó emberölésre irányuló szándékot, a kettőt meghaladó halmazatot, továbbá azt, hogy a sértettek közül az egyik idős korú nő volt. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és meghatalmazott védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.