Belföld

Kizárták a Quaestor-ügy egyik szakértőjét

Quaestor(2)(2)(430x286).jpg (quaestor, )
Quaestor(2)(2)(430x286).jpg (quaestor, )

Helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Quaestor-ügy egyik szakértőjének a kizárását – tudta meg a hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszék a 2016. december 15-én megtartott tárgyaláson hozott végzésével kizárta az ügyből a nyomozás során kirendelt, az igazságügyi szakvélemény elkészítésében társszakértőként résztvevő adó-, járulék- és könyvszakértőt.

A nyomozó hatóság 2015. július 7-én rendelt ki az ügyben igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértőt. A kirendelt szakértő 2016. szeptember 7-én kérte – a vizsgálat terjedelmére figyelemmel – további igazságügyi szakértő bevonását együttes szakvélemény készítése céljából, amelyet a nyomozó hatóság engedélyezett. A két szakértő közel 50 kötet terjedelmű együttes szakértői véleményt készített, amelyet 2015 októberében bocsátottak a nyomozó hatóság rendelkezésére.

A bíróságnak most elölről kell kezdenie a szakértői bizonyítást, ami beláthatatlan ideig meghosszabbíthatja az eljárást, 

írja a lap.

Először újabb szakértőt kell kirendelni. A perirat két és félmillió oldalt tesz ki, az ez alapján született, 1500 oldalas vádirat sok helyen szó szerint idéz a 8800 oldalas szakértői véleményből.

Nem kezdődik elölről a per

A cikkre reagált a Fővárosi Főügyészség. Azt írták: a szakértő kizárásáról hozott másodfokú végzés nem jelenti azt, hogy elölről kezdődik a per. Ezzel kapcsolatban a következő tájékoztatást adták:

A cikkben szerepel az alábbi rész: „A bíróságnak most elölről kell kezdenie a szakértői bizonyítást, ami beláthatatlan ideig meghosszabbíthatja az eljárást. Először újabb szakértőt kell kirendelnie a hatalmas feladat ellátásához”.

Ezzel kapcsolatban a másodfokú bíróság – az érintett szakértőt jogerősen kizáró – végzésének vonatkozó része szó szerint az alábbiak szerint hangzik:

A szakvélemény felhasználására vonatkozóan az elsőfokú bíróság csak ezt követően határoz, de ezzel kapcsolatban megjegyzi a másodfokú bíróság, hogy az együttesen adott szakvélemény lényegében azt jelenti, hogy annak minden megállapításával egyetértenek a szakvélemény készítői, így az egyik szakértő kizárása a szakvélemény felhasználhatóságát alapvetően nem érinti.

A másodfokú bíróság fenti iránymutatása alapján tehát az együttesen adott szakértői vélemény törvényes bizonyítási eszköz, amit az első fokú bíróságnak tárgyalás anyagává  kell tenni. Ennek megfelelően annak sincs akadálya, hogy a bíróság a továbbiakban az együttesen adott szakértői véleményt készítő, kizárással nem érintett iü. szakértő meghallgatásával folytassa a bizonyítási eljárást.

A per

A fővárosi főügyész júliusban tűzte ki a Quaestor-per tárgyalását. Előzőleg a Fővárosi Törvényszéken április elején a vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Quaestor-ügyben eljáró bírói tanács a vádat emelő főügyészséget. A bíróság szerint a vádhatóság megjelölhetné, melyik bizonyíték, mit bizonyít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik