Gazdaság

Tarsoly Csaba: okiratot hamisított a rendőrség

Tarsoly-Szijjarto(650x433).jpg (tarsoly csaba, szijjártó péter)
Tarsoly-Szijjarto(650x433).jpg (tarsoly csaba, szijjártó péter)

A Blikk információi­ szerint durva hibát követhettek el a nyomozó hatóságok Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér előzetes letartóztatásánál: nem sikerült tartani a határidőt, így az őrizetbevétel ideje meghaladhatta a törvényben maximumként rögzített 72 órát. Erről maga Tarsoly Csaba tett panaszt a büntetés-végrehajtási ügyésznél, aki a kifogást megvizsgálta, majd továbbította a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Az érvényes törvények szerint maximum 72 óra lehet aközött, hogy valakit őrizetbe vesznek, és aközött, hogy a bíróság elrendeli az előzetes letartóztatást. Elvileg amint percre pontosan letelik a három nap, bírói döntés nélkül szabadon kell engedni az őrizetest. Tarsoly viszont azt állítja, hogy őt 16:40-kor tartóztatták le, az előzetesről viszont három nap múlva 16:53 és 17:07 között döntött a bíróság.

Vagyis Tarsolyt legalább 13 percig teljesen illegálisan tartották fogva. 

Tarsoly állítása szerint, amit a telefonja híváslistájával tud bizonyítani, 16:40-kor vették őrizetbe. A jegyzőkönyvbe azonban egy későbbi időpont került rögzítésre. Ennek az a jelentősége, mert három nappal később, vasárnap délután 16:53 és 17:07 perc között döntött a nyomozási bíró az előzetes letartóztatásról.

 

A panasz megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre. A beadványban írtakat feljelentésként kezeljük, amelynek elbírálása jelenleg folyamatban van – reagált a Blikk megkeresésére Nagy Andrea szóvivő.

200 milliárd forint a kár

A Quaestor-csoport magas hozamokkal vonzotta másfél évtizedig a kisbefektetők pénzét, de mint kiderült, az egész egy hatalmas piramisjáték volt. Amikor 2015 tavaszán bedőlt a cégcsoport, több tízezer ügyfél bukta a pénzét, a kárt 200 milliárd forintra becsülik. A csalás több évtizedig zajlott a hatóságok szeme előtt, úgy, hogy Tarsoly Csaba a politikai kapcsolatait is felhasználta a hálózatának építésére. Itt arról írtunk, hogy sok “fejes” kivette a pénzét közvetlenül a Quaestor bedőlése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik