Belföld

Bőnyi rendőrgyilkosság – az ügyvéd azért harcol, hogy engedjék ki Győrköst

Indítványozni fogja a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szabadlábra helyezését ügyvédje. Úgy vélik ugyanis, hogy az eddig eléjük tárt bizonyítékok nem igazolják, hogy ő lőtte le az NNI nyomozóját. A végleges fegyverszakértői vélemény február 20-ra készülhet el – írja a Magyar Idők.

Az ügyvéd szerint szinte példa nélküli, hogy az áldozat boncolási jegyzőkönyvé­ben nem szerepel, hogy a halált milyen lőszer okozta. Ez azért lényeges, mert felmerülhet a „baráti tűz”, azaz hogy a főtisztet az őt védő rendőrök valamelyike lőhette meg.

A gyanúsított előzetes letartóztatása február 28-ig tart, de az ügyészség  várhatóan indítványozza majd a meghosszabbítását. A nyomozás határideje április 26.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus támadás október 26-án a reggeli órákban reggel történt Bőnyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei házkutatást akartak tartani a támadó otthonában, ám a 76 éves férfi még azelőtt tüzet nyitott, hogy bejutottak volna hozzá. Öt-hat lövést adott le egy gépfegyverből és fejbe lőtte a 46 éves nyomozót, aki azonnal meghalt. A hivatalos tájékoztatás szerint sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták volna megmenteni. A rendőrök szintén fegyvert rántottak, az idős támadót hasba lőtték. A férfi ezután elbarikádozta magát az otthonában, a TEK pedig elindult a helyszínre. Tárgyalni próbáltak vele, de a férfi azt mondta, bárki is megy a közelébe, azt kivégzi. Hallani lehetett, hogy egyre rosszabbul van, így végül rajtaütöttek. A lövöldözőt kórházba vitték, ahol műtéten esett át.

Bõny, 2016. október 26. Rendõri készültség Bõny fõutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt az utcában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Másnap elrendelték az előzetes letartóztatását a kórházban, majd mentőautóba tették. Azóta is rács mögött van. A támadás áldozata egy 46 éves rendőr, Pálvölgyi Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki 25 évig szolgált rendőrként.

A tettesről az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közös sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy 76 éves, polgári személy. De köztudott, hogy a lövöldöző  a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A militáns szervezetről tavaly írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövető a szervezet vezetője, Gy. István. Azt a településen mindenki tudta, hogy neonáci nézeteket vall. A férfi ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, védence azt állítja, véletlenül sült el a fegyvere.

Az ügyben egyébként belső vizsgálat indult, amelynek részeként egyebek mellett a parancsnoki felelősség kérdését vizsgálták,  pontosabban, hogy hibázott-e a valaki azzal, hogy egyedül, a terrorelhárítók vagy egyéb segítség nélkül odaküldték a nyomozókat, ahol végül a Magyar Nemzeti Arcvonal 76 éves vezetője a gyanú szerint megölte Pálvölgyi Pétert. Végül nem találtak felelőst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik