Belföld

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az Alstom-ügyben

“Az OLAF büntetőjogi ajánlása tárgyában a Központi Nyomozó Főügyészség teljes körű nyomozást folytat” – olvasható a szervezet csütörtök délelőtti közleményében. Keresztes Imre főügyész közölte: a Legfőbb Ügyészség által 2016. szeptember 16-án ügyészi nyomozati hatáskörbe vont és a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben – az úgynevezett Alstom-ügyben-  vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt zajlik az eljárás.

Emlékeztetnek, a nyomozást 2011. január 3-án rendelték el és a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta. Az OLAF a vizsgálatát 2012. február 2-án kezdte, majd a 2016. november 28-ai ajánlását, többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta. Ugyanakkor 2016 decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak.

A Központi Nyomozó Főügyészség előzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében. A nyomozás határideje: 2017. április 3. – tudatta a KNYF.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor hétfőn jelentette be, hogy az OLAF mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel jelentésében a 4-es metró beruházásával kapcsolatban, és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A szabálytalanságok a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve az szocialista és szabad demokrata városvezetés időszakához köthetőek – mondta korábban a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik